Jakov Fak je dobro formo iz Gelsenkirchna, kjer sta skupaj s Polono Klemenčič na prestižni ekshibiciji na nogometnem stadionu zasedla tretje mesto, prenesel tudi v Oberhof. Preizkušnjo je začel kot 19. in v teku tokrat ni izgubljal preveč. Na strelišču je bil zanesljiv in prvič to sezono na posamičnih tekmah pokril vseh deset tarč. Po prvem streljanju je bil 11., po drugem četrti, v zadnjem krogu pa je nato izgubil le še eno mesto. V teku je skupno zabeležil 19. čas.

To je bila Fakova najboljša uvrstitev po lanski sezoni, ko je s tretjim mestom v Ruhpoldingu pred skoraj natanko letom dni, ko je nazadnje stopil na oder za zmagovalce. »Bil sem zelo motiviran, da v novo leto vstopim z dobro tekmo. Na treningih sem bil osredotočen na streljanje, ki mi je delalo težave na začetku sezone. Tekaško sem danes vedel, da pred menoj startajo zelo hitri tekmovalci. Posledično sem tudi vedel, da bodo informacije prave in sem poskušal ohranjati čim višjo raven in hraniti nekaj moči za zadnji krog,« je po preizkušnji za Smučarsko zvezo Slovenije dejal Fak.

Šestintridesetletniku se ob takšnih nastopih spomin vrne tudi na ponesrečen štafetni nastop s kar osmimi zgrešenimi tarčami v Hochfilznu: »Hvala bogu, da sem uspel zadeti vse tarče, a se hkrati vračajo še bolj čudni občutki na tisto štafetno tekmo, ko z osmimi streli nisem uspel zadeti niti ene tarče. Danes pa v tako težkih pogojih dve ničli in sem ponosen na to,« je dodal Fak.

»Izjemna tekma za Jakova danes in peto mesto. Deloval je povsem osredotočen na strelišču in tudi tekaški čas ni slab. To je prvo tekmovanje v novem letu in strmimo k temu, da bomo raven še dvignili. V teh razmerah je Jakovu prav prišlo, da je malo starejši in pozna te zahtevne razmere na strelišču,« pa je o nastopu svojega varovanca dejal trener slovenske reprezentance Ricco Gross.

Na zasledovalno tekmo še Miha Dovžan

V vse zahtevnejših razmerah za tek so imeli tekmovalci kasneje na startni listi veliko težav. Ob boljšem streljanju, zgrešil je en strel, si je nastop na zasledovalni tekmi od Slovencev zagotovil le še Miha Dovžan. Ob počasnejšem teku je ostal brez točk na 55. mestu (+2:38,3). Ob napakah na strelišču Anton Vidmar in Lovro Planko nista posegla med 60 najboljših za start na zasledovalni tekmi. Za zmagovalcem je Vidmar na 62. mestu s štirimi napakami zaostal 2:48,9 minute, Planko s tremi napakami še 27,9 sekunde več za končno 75. mesto.

V boju za zmago je Doll v zadnjem krogu zadržal 1,8 sekunde naskoka pred Norvežanom Sturlo Holmom Laegreidom in slavil šesto zmago v svetovnem pokalu ter drugo letos. Tretji je bil s 5,4 sekunde zaostanka še en Norvežan Endre Stroemsheim. Tudi on je kot oba pred njim zgrešil eno tarčo. V skupnem seštevku je v vodstvu ostal danes četrtouvrščeni Johannes Thingnes Boe s 534 točkami. Najboljši Slovenec je ponovno Fak, ki je zbral 123 točk. Napredoval je na 27. mesto.

Ob 14.25 bo v Oberhofu še ženski sprint. Od Slovenk bodo nastopile Polona Klemenčič, Anamarija Lampič, Lena Repinc in Živa Klemenčič. V soboto bosta zasledovalni preizkušnji, v nedeljo pa še klasični štafeti.