Pohvali se lahko prav z vsemi dosežki, ki jih smučarskoskakalni šport ponuja. V svojih vitrinah ima kolajne s svetovnih prvenstev (v poletih in nordijskem smučanju), olimpijskih iger, je lastnik zlatega orla za zmago na novoletni turneji in prejemnik velikega kristalnega globusa za skupno zmago v svetovnem pokalu ter malega za zmago v seštevku poletov. Kot drugi član družine mu je z zmago v svetovnem pokalu sledil tretji po starostni hierarhiji Domen Prevc, ki je petkrat zmagal na tekmah svetovnega pokala, ima pa tudi kolajne s svetovnih prvenstev v poletih. Drugi najstarejši brat Cene zmage v svetovnem pokalu nima, ima pa kolajno z olimpijskih iger, v svetovnem pokalu pa je bil najboljši tretji.

Kot zadnja se je med skakalne zvezde izstrelila Nika Prevc. Zadnja, ki bo v prihodnjih letih skrbela, da priimek Prevc nikoli ne bo pozabljen v smučarskih skokih. Skakalka, rojena 5. marca 2005, je za svoj prvi uspeh na tekmah najvišjega ranga poskrbela lani, ko je tekmo v Hinzenbachu končala na tretjem mestu. V Engelbergu je stopila še dve stopnički višje in poskrbela za nov izjemen mejnik v svoji karieri. »Prav nič se nisem presenetila, saj sem vedela, da dobro skačem. Gre za zelo lep spomin, ki pa ga moram pozabiti in se osredotočiti na nove izzive,« povsem mirno o velikem uspehu odgovarja Nika Prevc.

O skokih se raje ne pogovarjajo

Da se bo veliki trenutek zgodil prej ali slej, so vedeli skoraj vsi. »Zelo sem vesel, da je Niki končno uspelo,« je uspeh sestre v Engelbergu komentiral najstarejši brat Peter. Domen pa je dodal: »Vsi smo verjeli, da je sposobna zmagati.« Danes 19-letna skakalka skakalnega kluba Triglav iz Kranja je šla po poteh treh starejših bratov že zelo zgodaj. Skakati je začela pri sedmih letih (2012) in hitro dokazala, da so ji skoki položeni v zibelko. Na slovenskih tleh je bila v mladinskih kategorijah razred zase, uspešno pa se je kosala tudi z moškimi vrstniki.

Čeprav je že zelo zgodaj trkala na vrata reprezentance A, so jo pri Smučarski zvezi Slovenije malce zadrževali. Ker so vedeli, da bo hitro izpostavljena medijem in gre za nekoliko bolj zadržano dekle, je sprva nastopala na mednarodnih tekmah svoje starostne kategorije, kjer je zmage pobirala drugo za drugo. Prvič je v svetovnem pokalu nastopila tako šele 26. novembra 2021 v Nižnem Tagilu v Rusiji, ko je že štela 16 let. Zasedla je 23. mesto.

Od svojega debija je »piščanček«, kot ji pravi brat Domen, stalna članica slovenske reprezentance in je lani nastopila tudi na domačem svetovnem prvenstvu v Planici. Ker se skakalke redno soočajo z novimi napravami v svetovnem pokalu, ima določeno prednost, saj se o značilnostih posamezne skakalnice lahko pogovarja s starejšimi brati. Sama pravi, da ji to ne pomaga veliko. »Včasih vprašam za kakšen nasvet, a na koncu mora vsak sam preizkusiti skakalnico in se z njo spoprijateljiti,« pravi Nika in dodaja, da se doma o skokih ne pogovarjajo prav dosti, četudi je znanja o tem športu doma zelo veliko, saj je vanj vključen tudi oče Dare – kot skakalni sodnik.

Zanimalo jo restavratorstvo, odločila se je za bibliotekarstvo

Če je Nika Prevc neustrašna pred skakalnico, ji nekaj več težav povzroča javno nastopanje. Če je le možno, se odgovorom na novinarska vprašanja izogne. To niti ne preseneča, saj zase pravi, da je tudi v domačem okolju bolj tiha oseba. V skakalni reprezentanci si sobo v hotelih najraje deli s Katro Komar, a se z vsemi dekleti dobro razume.

Na splošno gre za zelo skromno in zadržano punco iz Dolenje vasi pri Železnikih. Tudi po velikem uspehu si ni privoščila nič posebnega. »Le mlajša sestra je imela ravno rojstni dan in smo imeli malce zabave. Drugače sem bila utrujena in sem bila najbolj vesela, ko sem naslednji dan imela prosto in sem lahko spala nekoliko dlje.« Ob skokih veliko prostega časa nima, kar pa ga je, ga nameni sprehodom v hribe in drugim zimskim športom. »Za žogo pa nisem, čeprav se z njo veliko ogrevamo na treningih, to niso moji športi,« kar je tudi nekakšen zaščitni znak vse družine, saj tudi njeni bratje v skakalnih reprezentancah nikoli niso sloveli kot najboljši nogometaši v ekipi.

Razumljivo Niki Prevc pri 18 letih največ časa ob smučarskih skokih vzame šola. Trenutno obiskuje četrti letnik Gimnazije Franceta Prešerna v Kranju. Ker velja za zelo pridno, šolske obveznosti večinoma opravi sproti in si ne pušča stvari za konec leta. Ker je v zadnjem letniku srednje šole, ji pogled seže tudi v prihodnost. »Želela bi študirati restavratorstvo, a se bojim, da mi zaradi skokov to ne bo uspelo.« Priznava, da so smučarski skoki trenutno na prvem mestu, zato se je odločila za študij bibliotekarstva.

Ker smo ravno pred božičem, smo jo povprašali tudi, kaj si želi. »Pri nas Božiček ne nosi daril,« je sprva odgovorila malce hudomušno. Nato je vseeno priznala, da si želi predvsem dobrih skokov, veliko lepih rezultatov in tudi drugih stvari, ki so pomembne za življenje, na primer zdravje. Skoraj vsak v družini ima posebnost, po kateri je znan širši javnosti, sama zase pa pravi, da z ničimer ne izstopa. »Morda pa je pri meni najbolj zanimivo to, da veliko stvari, ki se drugim zdijo zanimive, meni niso.«

Čeprav med skakalno elito nastopa šele dve leti, je njena skakalna kartoteka že polna uspehov. V svetovnem pokalu ima 37 nastopov in po novem je najboljši rezultat zmaga. Še bogatejša pa je njena statistika z mladinskih tekem. Lani je v Planici še drugič zmagala na olimpijskem festivalu evropske mladine med posameznicami, domov je odnesla tudi ekipno kolajno. Z mladinskih svetovnih prvenstev ima sedem kolajn, dve posamični in pet ekipnih. Najboljša med vsemi mladinkami na svetu je bila v Zakopanah 2022, letos je bila v Whistlerju druga. Zakopane so njeno srečno prizorišče, saj je letos poleti domov odnesla tri kolajne z evropskih iger (dve srebrni in bron).