V najhujšem strelskem napadu v zgodovini Češke je včeraj umrlo 14 ljudi, 25 pa jih je bilo ranjenih, devet med njimi huje. Strelca, 24-letnega študenta Davida Kozaka, je policija iskala že tri ure preden je začel z morilskih pohodom, saj so v mestu v okolici Prage našli truplo moškega, ki je umrl nasilne smrti – domnevno njegovega očeta. Ker so izvedeli, da se je napotil v prestolnico z namenom ubiti se, so policisti evakuirali poslopje fakultete, kjer bi se naj udeležil predavanja, a so jih že malo za tam zaradi streljanja poklicali v drugo stavbo.

Preberite še: 

Kot so povedali na novinarski konferenci, je streljanje, ki se je pričelo okoli 15. ure, trajalo približno 20 minut. Policisti, ki so na novinarski konferenci pokazali tudi več posnetkov telesnih kamer, ki so jih med akcijo imeli na sebi policisti, so povedali, da so dobili obvestilo, da je strelec na strehi fakultete. Ustrelil se je sam, ko je videl, da se mu policisti približujejo z vseh strani. 

Policisti so na hodnikih videli ogromne količine orožja, so povedali na novinarski konferenci. Danes zjutraj so sicer že sporočili, da je 24-letnik orožje posedoval zakonito. 

Na spletu so se pojavili številni posnetki dogajanja, ki so pretresli češko in širšo skupnost. Na enem od njih je videti študente, ki z dvignjenimi rokami zapuščajo fakulteto. Kot je povedal direktor policije, sprva niso mogli vedeti, ali je napadalec sam ali ima pomočnike, zato so študente evakuirali na takšen način. 

Zaposleni na fakulteti so bili o napadu obveščeni tudi prek elektronske pošte. »Ostanite na mestu, nikamor ne hodite, če ste v pisarnah, jih zaklenite in postavite pohištvo pred vrata, ugasnite luči,« naj bi pisalo v sporočilu.

Motiv morda »osebne težave, depresija, razočaranje«

Češko je sicer minuli petek pretresel umor mlajšega moškega in dvomesečne deklice v gozdu v bližini Prage. Policija je na novinarski konferenci potrdila, da strelca poleg umora očeta povezujejo tudi s tema dvema umoroma. 

Vodja oddelka za umore praške policije je povedal, da so njihovi najboljši preiskovalci zločinov delali na teh dveh gozdnih umorih, preden je prišlo do včerajšnjega streljanja. Potrdil je, da je bil strelec, ki je izvedel napad na Karlovi univerzi, eden od osumljencev, ki  so jih preiskovali. Družinam žrtev se opravičuje, a je dejal, da verjame, da je policija storila »najboljše, da bi to preprečila«.

Policija je že evidentirala vseh 14 smrtnih žrtev napada. Med njimi ni tujcev, je pa bila v napadu ubita vodja oddelka za muzikologijo na filozofski fakulteti Lenka Hlavkova. Češki notranji minister Vit Rakušan je medtem pojasnil, da je policija vedela le za morebiten poskus samomora, ne pa za morebiten množičen napad. Glede motiva, ki ostaja neznan, pa je omenil »nekatere osebne težave, neke vrste depresijo, razočaranje«. Ob tem je poudaril, da še nimajo posebnih dokazov ali informacij, zakaj se je 24-letnik odločil za strelski pohod.

Rakušan je medije pozval k previdnosti pri poročanju, saj, kot je dejal, senzacionaliziranje primera in posamezne podrobnosti ter dezinformacije vplivajo na družine žrtev. Opozoril je tudi, da bi senzacionalizem lahko spodbudil nove napade, in novinarje pozval, naj napadalcu ne dajejo nikakršne publicitete. »To je resničnost, ne detektivska serija,« je poudaril.

Kritike policije

Direktor praške policije se je odzval tudi na kritike zaradi njihovega posredovanja. »Vedeti morate, da je šlo za aktivno situacijo. Vsenaokoli so bili ljudje. Policisti so se vseskozi zavedali, da lahko s prehitro uporabo orožje povzročijo več škode. Orožje so uporabili, ko so bili prepričani, da ne bodo poškodovali nikogar drugega. Žalostno bi bilo, če bi policija uporabila orožje in bi se zgodila nesreča,« je dejal in poudaril, da je bila policija na prizorišču v štirih minutah po klicu. 

Povedali so še, da so pripravljeni na ljudi, ki bi jih četrtkov strelski pohod utegnil navdahniti, in da so pozorni tudi na grožnje na družbenih omrežjih.

V luči napada bo v soboto na Češkem dan žalovanja. Zastave na javnih poslopjih bodo spuščene na pol droga, opoldne pa se bodo žrtev spomnili z minuto molka. Številne kulturne in športne dogodke so odpovedali. V praški katedrali svetega Vita bo potekala tudi pogrebna maša, lučke na božičnem drevesu na Starem trgu pa naj bi ugasnili, poroča nemška tiskovna agencija dpa.