Izraelska vojna za uničenje Hamasa se bo nadaljevala, je v sobotnem večernem video nagovoru napovedal izraelski premier Benjamin Netanjahu. Izraelske sile so davi vdrle na jug Gaze. Po zadnjih podatkih zdravstvenega ministrstva v Gazi je bilo v dveh mesecih izraelskih povračilnih napadov v Gazi ubitih najmanj 17.700 ljudi, večinoma žensk in otrok.

Premier Netanjahu je v nagovoru obenem pohvalil ZDA, ker so blokirale prizadevanja ZN za prekinitev ognja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Zelo cenim pravilno stališče, ki so ga ZDA zavzele v Varnostnem svetu Združenih narodov (...) Zato bo Izrael nadaljeval svojo pravično vojno za uničenje Hamasa in doseganje ostalih ciljev vojne,« je izjavil izraelski premier.

Izraelske sile so tako davi vdrle na jug Gaze, kamor se je več sto tisoč palestinskih civilistov zateklo v iskanju zavetja pred izraelskim bombardiranjem in spopadi med izraelskimi silami in skrajneži palestinskega gibanja Hamas.

Vir blizu Hamasa in palestinskih skrajnežev Islamskega džihada je za AFP povedal, da v bližini Han Junisa danes potekajo »srditi spopadi« obeh palestinskih skupin z izraelskimi silami. Novinar AFP je s terena poročal o napadih na tem območju.

Po zadnjih podatkih ministrstva za zdravje Gaze, ki ga vodi Hamas, je bilo v dvomesečnem nasilju v Gazi ubitih umrlo najmanj 17.700 ljudi, večinoma žensk in otrok.

Izrael je obljubil, da bo izkoreninil Hamas po napadu skrajnega palestinskega gibanja na izraelsko ozemlje 7. oktobra, v katerem so borci Hamasa ubili približno 1200 ljudi in zajeli več kot 200 talcev. Kot so v soboto sporočili izraelski uradni viri, je v ujetništvu na palestinskem ozemlju še vedno 137 talcev.

Prizadevanja za prekinitev ognja v Gazi se nadaljujejo

»Prizadevanja države Katar skupaj z našimi partnerji se nadaljujejo. Ne bomo odnehali,« je danes na forumu v Dohi povedal katarski premier, šejk Mohamed bin Abdulrahman Al Thani. Kot je dodal, pa »nadaljevanje bombardiranja oži to okno za nas«.

Katar je bil ključni posrednik v pogajanjih, ki so privedla do sedemdnevnega premirja, v katerem so v začetku meseca izmenjali več deset izraelskih talcev za palestinske ujetnike in humanitarno pomoč.

»Nadaljevali bomo, zavezani smo izpustitvi talcev, vendar smo tudi zavezani ustavitvi vojne,« je dejal katarski premier. Vendar »ne vidimo enake pripravljenosti obeh strani«, je dodal.

Generalni sekretar ZN Guterres pa je danes na forumu v Dohi opozoril, da je Varnostni svet »ohromljen zaradi geostrateških delitev«, ki spodkopavajo rešitve za konflikt med Izraelom in Hamasom.

»Avtoriteta in verodostojnost organa sta bili resno spodkopani« zaradi njegovega zapoznelega odziva na vojno, je Guterres dejal dva dni po tem, ko je veto ZDA preprečil sprejetje resolucije, ki poziva k prekinitvi ognja v Gazi.

»Ponovil sem svoj poziv k razglasitvi humanitarnega premirja,« je povedal na forumu. »Varnostnemu svetu to žal ni uspelo. Obljubljam pa, da ne bom odnehal,« je dodal generalni sekretar ZN.

»Soočamo se z resno nevarnostjo propada humanitarnega sistema. Razmere se hitro poslabšujejo v katastrofo s potencialno nepopravljivimi posledicami za Palestince ter za mir in varnost v regiji,« je Guterres še dejal na forumu v Dohi.