Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Blaž Cvar je v sredinem sporočilu za javnost navedel, da bodo cene električne energije glede na trenutno regulirane cene za povprečno 94 odstotkov višje. Primerjal je namreč sedanje, regulirane cene za gospodinjstva brez davka na dodano vrednost (DDV) ter napovedane cene pri Petrolu za 10 odstotkov porabljene elektrike za gospodinjstva od 1. januarja (ki ne bo regulirana), a z DDV. Poleg tega je sedanja regulirana cena za male poslovne odjemalce višja, kot je za gospodinjstva.

Energetska zbornica: izračun OZS je napačen

"Žal je šlo za napako, primerjano je bilo neprimerljivo," je danes na novinarski konferenci v Ljubljani dejal predsednik sekcije za vprašanja dobaviteljev električne energije pri Energetski zbornici Slovenije Sebastijan Roudi.

Letošnja regulirana cena za male poslovne odjemalce je, upoštevaje različne tarife, pri okoli 160 evrov na megavatno uro (MWh) in glede na napovedane cene enega od dobaviteljev za mali poslovni odjem bi bila v letu 2024 za te odjemalce cena elektrike višja za okoli 30 odstotkov, končni račun pa za okoli 20 odstotkov, je dejal Roudi, sicer direktor družbe ECE.

Kaj pravijo na OZS?

V OZS so danes v sporočilu za javnost izrazili zadovoljstvo, da bo povišanje računov za male poslovne odjemalce "'le' okrog 20 odstotkov, in ne 80 odstotkov, kot so pokazali naši izračuni".

Ob tem so poudarili, da so izračune naredili na podlagi javno dostopnih podatkov, ki so bili objavljeni v medijih. "V OZS si bomo še naprej prizadevali, da bi cene električne energije za male poslovne odjemalce, torej za več kot 100.000 obrtnikov in podjetnikov, ostale regulirane tudi v letu 2024," je dejal Cvar.

Preberite tudi: Uporaba grelca za vodo, opekača ali cvrtnika nas lahko drago stane

Roudi je tudi spomnil, da je zbornica že spomladi opozarjala, da se čas regulacije cen za poslovne odjemalce izteka, in navedel, da so cene na trgih toliko padle, da je mogoče najti ustrezno ponudbo. Cene so na ravneh, ki bi morale biti vzdržne za normalno poslovanje, je menil Mitja Kastelic iz Petrola.

Po izjavah OZS so dobavitelji dobili vrsto klicev odjemalcev, ali navedbe o podražitvi držijo. "Dejstvo je, da je to vzbudilo precej nejevolje in bilo je potrebnega precej pojasnjevanja dejanske situacije," je povedala Majda Volk iz družbe Gen-I.

Dodala je, da po napovedih, da regulacije za poslovni odjem ne bo več, ti odjemalci bolj spremljajo trg in iščejo pravi trenutek za sklenitev pogodbenega razmerja. V Gen-I so jim letos ponudili produkt, po katerem si elektriko za tri leta zagotovijo po enotni ceni, je povedala.