Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je v izjavi za novinarje pojasnila, da so se na prvem sestanku z delodajalci dotaknili predloga zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstvenega varstva. »Predstavili smo poglede obeh strani, dogovorili smo se o nekaterih rešitvah, o nekaterih pa se še bomo v nadaljevanju tedna, ko se bomo še dodatno srečevali,« je napovedala Prevolnik-Ruplova.

Glavni izvršni direktor Gospodarske zbornice Slovenije Mitja Gorenšček je pojasnil, da so govorili o vseh členih, ki težijo delodajalsko stran in predstavljajo dodatne obremenitve za gospodarstvo. »Na marsikatero vprašanje smo našli tudi odgovor oziroma rešitev, ne pa na glavna vprašanja. Kar se tiče glavnih pripomb, smo se dogovorili, da bomo poiskali še dodatne argumente,« je dejal in dodal, da bodo v prihodnjih dneh na podlagi vseh podatkov sprejeli zaključke. Kot je poudaril Gorenšček, je do ponedeljka, ko bo predlog zakona obravnavan v odboru DZ za zdravstvo, še dovolj časa, da najdejo rešitve tudi za tiste probleme, ki jih najbolj »žulijo«. Med temi je tudi obremenjevanje gospodarstva iz naslova bolezni, in sicer predvideno podaljšanje obdobja bolniškega nadomestila v breme delodajalca v primeru bolezni ali poškodbe z 20 na 30 dni. Pojasnil je, da bodo na podlagi vseh podatkov, tudi tistih, s katerimi razpolaga ministrstvo za zdravje in jih delodajalci še niso videli, sprejeli odločitev, »ali je res nujno, da se ta člen spremeni že v tem interventnem zakonu«. »Mi predlagamo, da bi vse spremembe komunicirali v januarju, ko imamo tudi napovedana sistematična, redna srečanja z vlado, na katerih bomo govorili o vseh obremenitvah,« je še dejal Gorenšček.

Dogovarjanje brez sindikatov

Med prioritetami delodajalcev je še, da vlada do novega leta umakne vsaj dvig davka na dohodek gospodarskih družb, ki ga predvideva zakon o obnovi po avgustovski ujmi, in uvede obvezen solidarnostni prispevek za popoplavno obnovo ter zamakne začetek veljavnosti zakona o čezmejnem opravljanju storitev do obljubljenega sprejema drugačne rešitve. Današnjega srečanja sta se sicer udeležila tudi minister za finance Klemen Boštjančič in predsednik vlade Robert Golob, ki je na nedavnem vrhu gospodarstva napovedal srečanja s predstavniki gospodarstva najmanj enkrat mesečno.

Medtem pa dogajanje skrbno spremljajo tudi na sindikalni strani. »Sindikati opazujemo, kako si delodajalske organizacije predstavljajo socialni dialog. In se čudimo. Pika,« je ločeno sestankovanje dveh socialnih partnerjev komentirala predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič.