»Generalmajor Vladimir Zavadski, namestnik poveljnika 14. armadnega korpusa Severne flote, je umrl med opravljanjem dolžnosti na območju posebnih operacij,« je na Telegramu zapisal Aleksander Gusev, guverner regije Voronež, ki meji na Ukrajino. Gusev se je poklonil Zavadskemu in ga označil za "pogumnega častnika, pravega generala in dostojnega človeka". Okoliščin njegove smrti ni razkril, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruske oblasti redko poročajo o svojih izgubah v Ukrajini, vendar so od začetka ofenzive februarja lani potrdile smrt več visokih častnikov ruske vojske. O smrti Zavadskega so sicer že prejšnji teden poročali ukrajinski mediji. Po poročanju ruskih kanalov na Telegramu, ki so blizu vojski, je 45-letni Zavadski umrl 28. novembra, ko je stopil na mino stran od frontne črte, kar nakazuje, da bi lahko šlo za napravo, ki so jo pred tem postavile ruske sile.

Do novice o njegovi smrti prihaja v času, ko ruske sile izvajajo napade predvsem na severovzhodu Ukrajine, in sicer na območju Kupjanska, kot tudi na vzhodu, kjer skušajo obkoliti industrijsko mesto Avdijivka v regiji Doneck, poroča AFP.

V Ukrajini ponoči več kot 20 ruskih napadov z droni

Rusija je sicer minulo noč napadla Ukrajino s 23 brezpilotnimi letalniki in eno raketo, od tega je ukrajinska vojska večino napadov odvrnila, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočile ukrajinske oblasti.

Od dronov šahed iranske izdelave, ki so jih ruske sile izstrelile s polotoka Krim, jih je ukrajinska vojska po lastnih navedbah sestrelila 18. Sestrelila je tudi vodeno raketo X-59, so sporočili na družbenih omrežjih. O morebitnih žrtvah in škodi v napadih z droni za zdaj ne poročajo.

Zračna obramba je sicer ponoči posredovala v devetih ukrajinskih regijah. O poskusih napadov so po navedbah francoske tiskovne agencije AFP med drugim poročali iz regij Lvov, Ivano-Frankivsk in Hmeljnicki na zahodu države ter Mikolajiva in Hersona na jugu. V Hersonu sta bila tarča napadov kulturni center in trgovina, je sporočila ukrajinska vojska.

Rusija že več kot 21 mesecev vodi vojno proti Ukrajini, več kot leto dni pa jo napada tudi z bojnimi brezpilotnimi letali. Kijev se boji, da bo Moskva okrepila napade na ukrajinske energetske objekte, da bi pozimi prekinila oskrbo z električno energijo in ogrevanjem.

Bela hiša svari, da bo do konca leta zmanjkalo pomoči za Ukrajino

Direktorica urada za proračun Bele hiše Shalanda Young je ameriški kongres danes opozorila, da če do konca leta ne bodo dosegli dogovora o novih sredstvih Kijevu, bo to ohromilo Ukrajino na bojišču proti ruski agresiji. Brez ukrepanja kongresa nam bo zmanjkalo sredstev za nabavo več orožja in opreme za Ukrajino, je dejala.

V pismu predsedniku predstavniškega doma Mikeu Johnsonu je Youngova opozorila, da hitro zmanjkuje časa za podporo ukrajinskemu boju proti ruski invaziji. »Zmanjkuje nam denarja in kmalu nam bo zmanjkalo časa,« je zapisala. »Brez ukrepanja kongresa nam bo do konca leta zmanjkalo sredstev za nabavo več orožja in opreme za Ukrajino,« je še dodala.

»Prekinitev dotoka ameriškega orožja in opreme bo Ukrajino zadela v kolena na bojišču,« je ponazorila Youngpva, ki vodi urad za upravo in proračun Bele hiše. Neuspeh dogovora o financiranju po njenem mnenju ne ogroža le dosedanjih dosežkov Ukrajine, ampak povečuje možnost ruske vojaške zmage.

Ameriški predsednik Joe Biden je oktobra prosil kongres, naj odobri 106 milijard dolarjev sredstev za nacionalno varnost, vključno s podporo Ukrajini in izraelski vojni proti Hamasu. Vendar pa je kongres že več mesecev ohromljen zaradi notranjih spopadov med republikanci, pri čemer nekateri bolj konservativni republikanski kongresniki nasprotujejo kakršni koli nadaljnji pomoči Kijevu, medtem ko vojna v Ukrajini traja že 21 mesecev.

Ameriški kongres še ni sprejel proračuna za leto 2024, je pa pod Johnsonom uspel sredi novembra potrditi predlog zakona o začasnem podaljšanju financiranja zvezne vlade, vendar pa ta ne vsebuje pomoči za Ukrajino in Izrael. O tem se nameravajo v kongresu pogajati posebej. Ukrajina si močno prizadeva dobiti več tuje pomoči, medtem ko ruske sile krepijo napade na vzhodu države, kjer so uspele zadržati protiofenzivo ukrajinskih sil.

ZDA so od začetka ruske agresije februarja lani Ukrajini zagotovile 40 milijard dolarjev vojaške pomoči.