»V naslednjih nekaj urah bodo predvidoma Rdečemu križu predali še dodatne izraelske talce,« je ob naznanitvi izpustitve dveh talk na omrežju X zapisal tiskovni predstavnik izraelske vojske. Izraelski mediji so pred tem poročali o današnji izpustitvi najmanj osmih talcev, strani naj bi se pogajali tudi o vrnitvi treh trupel, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Palestinsko gibanje Hamas je v sredo izpustilo skupno 16 talcev, čez dan dve ruski državljanki, pozno zvečer pa še deset Izraelcev in štiri Tajce. V skupini je bilo več oseb z dvojnim državljanstvom, med drugim iz ZDA in Nizozemske. Obenem je Izrael v zameno iz zaporov izpustil 30 Palestincev.

Po oceni Izraela je v Gazi še več kot 150 civilistov in vojakov, ki so jih pripadniki Hamasa in palestinskega Islamskega džihada zajeli med operacijo 7. oktobra.

Egipt in Katar si medtem še naprej prizadevata za podaljšanje prekinitve ognja na območju Gaze, ki se izteče v petek zjutraj. 

Blinken: Premirje v Gazi daje rezultate in bi se moralo nadaljevati

Začasno premirje med Izraelom in gibanjem Hamas daje rezultate in bi se moralo nadaljevati, je v Tel Avivu dejal ameriški državni sekretar Antony Blinken, ki je pomagal pri pogajanjih za podaljšanje prekinitve ognja. Po njegovi oceni je bil svet zaradi premirja »priča zelo pozitivnemu razvoju dogodkov«. 

»V zadnjem tednu smo bili priča zelo pozitivnemu razvoju dogodkov, ko so se talci vrnili domov in se ponovno združili s svojimi družinami,« je danes na srečanju s predsednikom Izraela Jicakom Hercogom v Tel Avivu dejal Blinken. Dodal je, da je dogovor omogočil tudi povečanje nujno potrebne humanitarne pomoči za prebivalce območja Gaze, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »Ta proces torej prinaša rezultate. Pomemben je in upamo, da se bo nadaljeval,« je poudaril vodja ameriške diplomacije, ki se v Izraelu mudi že tretjič od začetka vojne s Hamasom.

Na kasnejšem srečanju z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem je Blinken potrdil pravico Izraela do samoobrambe, a ga obenem pozval, naj »sprejme vse možne ukrepe, da bi se izognili škodovanju civilistom«. Obenem je po besedah njegovega tiskovnega predstavnika Matthewa Millerja terjal takojšnje ukrepe, ki bi zagotovili, da bodo skrajneži med naseljenci na Zahodnem bregu odgovarjali za nasilje nad Palestinci.

Blinken se je pozneje srečal še s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Kot je zapisal na omrežju X, je v Ramali ponovil zavezanost ZDA k »spodbujanju oblikovanja palestinske države«. Abas je medtem izpostavil potrebo po stalnem premirju v Gazi, visokemu gostu iz ZDA pa predal celovito kartoteko izraelskih zločinov na zasedenih palestinskih ozemljih, poroča palestinska tiskovna agencija Wafa. Dodal je še, da se palestinsko vodstvo ne bo odreklo odgovornosti za Gazo.

Streljanje v Jeruzalemu

V streljanju v bližini avtobusne postaje v Jeruzalemu so bili danes ubiti trije ljudje, je sporočila izraelska reševalna služba. Še 16 je bilo poškodovanih, od tega več huje. Izraelska policija, ki je kraj že zavarovala, je sporočila, da so dva domnevna napadalca onesposobili. Odgovornost za napad je prevzelo skrajno palestinsko gibanje Hamas.

Dva napadalca sta med jutranjo prometno konico začela streljati v bližini avtobusne postaje na obrobju Jeruzalema, je pojasnila izraelska policija. Eden od njiju naj bi bil oborožen s puško M-16, drugi pa s pištolo. Ob tem je policija dodala, da sta bila oba kmalu po napadu ubita, poroča katarska televizija Al Jazeera. Policija je sporočila, da je poostrila varnost v mestu, vključno z dodatnimi patruljami in cestnimi zaporami.

V napadu je na kraju nesreče umrla 24-letna ženska. Preostale ranjence so reševalci odpeljali v bolnišnico, kjer je poškodbam podlegel starejši moški. Kmalu za tem pa so reševalne službe poročale o tretji smrtni žrtvi napada, poroča britanski BBC.

Izraelski minister za nacionalno varnost Itamar Ben Gvir je povedal, da sta bila napadalca člana skrajnega palestinskega gibanja Hamas in naj bi prebivala v vzhodnem Jeruzalemu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »Očitno gre za pripadnika Hamasa, ki govori dva jezika, prvi je glas tako imenovane prekinitve ognja, drugi pa je glas terorja,« je dejal in ob tem ponovno izpostavil pomembnost oboroževanja civilistov.

Kmalu za tem pa je odgovornost za napad prevzel Hamas in pozval k stopnjevanju upora proti okupatorju. »Ta operacija je naraven odgovor na zločine brez primere, ki jih je okupator zagrešil na območju Gaze in nad otroki v Dženinu na Zahodnem bregu,« je sporočilo palestinsko gibanje.

Razmere v Izraelu in na palestinskih ozemljih so že dlje časa zelo napete. Napada se je zgodil kmalu potem, ko sta se Izrael in skrajno palestinsko gibanja Hamas dogovorila o enodnevnem podaljšanju prekinitve ognja v Gazi.