Ameriški zunanji minister Antony Blinken je danes popoldne iz Bruslja priletel v Izrael, da bi poskušal prepričati izraelsko vlado v podaljšanje premirja v Gazi pred iztekom roka davi ob sedmi uri. Sredi pogajanj med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas, v katerih je glavno vlogo spet odigral Katar, pa je odjeknila za Izraelce zelo čustvena novica. Hamas namreč trdi, da je bila v preteklih izraelskih zračnih napadih na Gazo ubita ugrabljena tričlanska izraelska družina, desetmesečni Kfir Bibas, najmlajši talec med zajetimi 7. oktobra, njegov štiriletni brat Ariel in mati Širi. Družina je med najbolj izpostavljenimi talci Hamasa v Izraelu. Izraelska vojska je zatem sporočila, da Hamasove trditve preverja.

Kmalu na vrsti moški?

Hamas je danes izpustil še deset izraelskih talcev in ruski talki, skupno pa tako 93 talcev, več kot tretjino. Islamski džihad, še ena militantna organizacija v Gazi, je sporočil, da je tudi izpustil nekaj talcev, ki jih je zadrževal sam. Vseh talcev, ugrabljenih v napadih na Izrael 7. oktobra, naj bi bilo okoli 240. Ob vseh doslej izpuščenih ženskah in otrocih bi morali ob novem dogovoru, ki predvideva deset izpuščenih talcev za en dan premirja, počasi na vrsto priti tudi moški. Mogoče je, da to zapleta pogajanja, saj bo Hamas verjetno zanje zahteval drugačne pogoje (zdaj Izrael za enega izpuščenega talca iz svojih zaporov izpusti tri Palestince). Posebna zgodba pa bodo pogajanja o zajetih izraelskih vojakih, ki naj bi jih bilo nekaj deset.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu medtem ves čas zagotavlja, da bo po koncu premirja vojska nadaljevala vojaške operacije do uničenja Hamasa, in tako sproti odgovarja na pozive iz mednarodne skupnosti k trajnejši prekinitvi ognja.

Vroče na Zahodnem bregu

Medtem se položaj še zaostruje v drugi palestinski enklavi, na Zahodnem bregu. V mestu Dženin se znova spopadajo izraelska vojska in oboroženi Palestinci. V noči s torka na sredo sta tam umrla dva otroka, eden star osem, drugi 15 let. Palestinska stran trdi, da ju je ubil izraelski ostrostrelec. Kot poroča predsednik Zdravnikov brez meja Christos Christou, je izraelska vojska vdrla v begunsko taborišče v Dženinu in »blokirala vstop v tamkajšnjo bolnišnico, tako da reševalna vozila niso mogla na teren«. Al Jazeera navaja pričevanje, po katerem so izraelski vojaki ustavili reševalno vozilo in prijeli ranjenega Palestinca. Izraelska vojska trdi, da je v Dženinu ubila dva visoka vojaška poveljnika Hamasa. »Med operacijo smo aretirali 17 oseb, ki smo jih iskali,« so še zapisali na spletu.

Fajonova v varnostnem svetu za mirovno konferenco

V New Yorku pa je danes, na mednarodni dan solidarnosti s Palestinci, potekala seja varnostnega sveta ZN o položaju na Bližnjem vzhodu, na kateri je govorila tudi Tanja Fajon kot zunanja ministrica države opazovalke (preden bo s prvim januarjem Slovenija za dve leti postala nestalna članica). Zavzela se je za trajno premirje in mirovno konferenco, ki bi pripeljala do rešitve dveh držav. Zlasti je izrazila skrb za otroke iz Gaze, tudi s ponudbo, da je Slovenija pripravljena sodelovati pri psihosocialni rehabilitaciji otrok. Glede sedemtedenske morije v Gazi pa je dejala: »Nismo naredili izpita iz človečnosti.«