O domnevni zastrupitvi je danes prvi poročal ukrajinski medij Babel, ki trdi, da se Mariana Budanova, žena vodje GUR, več dni zdravi v bolnišnici. Ob sklicevanju na neimenovane obveščevalne vire je na spletni strani navedel, da so v Kijevu sprožili preiskavo in incident obravnavajo kot poskus umora. Poročila lokalnih medijev o zastrupitvi Budanove je kmalu za tem potrdil tiskovni predstavnik GUR Andrij Jusov, ki pa podrobnosti o incidentu ni podal, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Poročila je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil tudi neimenovani ukrajinski obveščevalni vir. Pojasnil je, da je bila Budanova zastrupljena in da so v njenem telesu našli snovi, ki se »ne uporabljajo v običajnem življenju ali vojaških zadevah«. »Njihova prisotnost lahko kaže na nameren poskus zastrupitve,« je ocenil in dodal, da se zaradi suma zastrupitve zdravi več drugih uslužbencev GUR.

Budanova je dolgoletna svetovalka župana Kijeva Vitalija Klička. Od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja lani naj bi živela v pisarni svojega moža, ki je bil po navedbah Kijeva v preteklosti vsaj desetkrat tarča atentata. Kirilo Budanov je imel ključno vlogo pri načrtovanju in pogosto tudi pri izvedbi ukrajinskih vojaških operacij proti ruskim silam od začetka invazije. Izvedel naj bi tudi več sabotaž proti ruskim silam za frontno črto.