Urad izraelskega predsednika vlade je sporočil, da so talci prispeli v Izrael, uradniki pa so o tem že obvestili njihove družine. Po navedbah novinarja francoske tiskovne agencije AFP so talce Rdečemu križu izročili tako pripadniki Hamasa kot Islamskega džihada. Novinar je še dodal, da so poleg dveh tajskih državljanov osvobodili še deset Izraelk.

Izraelska zaporniška služba je medtem sporočila, da je v skladu z dogovorom o premirju izpustila 30 palestinskih zapornikov. Kot je pred tem na omrežju X zapisal tiskovni predstavnik katarskega zunanjega ministrstva Madžed Al Ansari, naj bi bilo med 30 izpuščenimi palestinskimi zaporniki 15 žensk in 15 mladoletnikov.

Do nove izmenjave ujetnikov je prišlo v skladu z veljavnim dogovorom o začasni prekinitvi ognja. Dogovor je v veljavo stopil v petek in naj bi prvotno trajal do danes, a sta se vpleteni strani ob posredovanju Katarja, Egipta in ZDA v ponedeljek uspeli dogovoriti o podaljšanju prekinitve spopadov za dva dni.

Kljub dogovoru pa je na območju Gaze danes prišlo do izmenjave ognja. Več oseb naj bi streljalo na izraelske vojake, na dveh lokacijah v bližini položajev izraelskih sil pa naj bi eksplodirale tri eksplozivne naprave. To pomeni, da je bilo premirje kršeno, je sporočila izraelska vojska in dodala, da je več vojakov utrpelo lažje poškodbe.

Izraelska vojska je prav tako opozorila, da Hamas v Gazi hrani trupla treh njihovih vojakov. Število izraelskih vojakov, ki so bili ubiti od 7. oktobra, je tako naraslo na 395, poroča katarska televizija Al Jazeera.

Tudi Hamas je potrdil izmenjavo ognja v Gazi, a je za kršenje dogovora o začasnem premirju obtožil izraelske sile. Ob tem je palestinsko gibanje poudarilo, da bodo še naprej spoštovali dogovor, dokler bo to počel tudi Izrael, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izrael je pripravljen podaljšati trenutno premirje, je po poročanju britanskega BBC naznanil tiskovni predstavnik izraelske vlade Ejlon Levi. »Dovolili bomo izpustitev še 50 palestinskih zapornikov, če bo Hamas želel nadaljevati z izpuščanjem talcev,« je pojasnil.

Ob tem je dodal, da bodo, ko bo Hamas prenehal osvobajati talce, nadaljevali z vojaškimi operacijami in izvajanjem pritiska na palestinsko oboroženo gibanje, da zagotovijo izpustitev vseh preostalih talcev, še poroča BBC.

Ameriški predsednik Joe Biden pa je Izrael opozoril, da se mora pri pričakovani ofenzivi na jugu Gaze izogniti množičnemu razseljevanju civilistov, ki smo mu bili priča med napadom na sever te palestinske enklave. Po podatkih Združenih narodov je zaradi izraelske ofenzive v Gazi razseljenih že okoli 1,7 milijona ljudi.