Preberite : Zaradi intervjuja v Dnevniku Mojco Šetinc Pašek dokončno mečejo iz Gibanja Svoboda

Pogovor z Mojco Šetinc Pašek: Takih sprevrženih igric se ne bi sramoval niti Stalin

Šetinc Pašek namreč kot problematično ocenjuje, da je poslanska skupina podala predloge za njeno razrešitev v delovnih telesih DZ, v katerih je delovala kot članica. Prav tako je poslanska skupina Svobode predlagala razrešitev Šetinc Pašek z mesta predsednice preiskovalne komisije DZ, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank. Na tem mestu jo je nasledila poslanka Svobode Tamara Vonta.

Svoji dosedanji poslanski skupini, v kateri je delovala tudi v času po izključitvi iz stranke, tako očita, da ji v tem času ni zagotavljala možnosti za opravljanje poslanskega dela v skladu z ustavo, zakonu o poslancih in parlamentarnim poslovnikom. O izstopu iz poslanske skupine je tako Šetinc Pašek že obvestila vodjo poslancev Svobode Sajovica.

»To sem storila po mesecu dni, ko so me brez razlogov na podlagi nekih lažnivih obtožb in blatenja mojega dobrega imena čez noč vrgli iz stranke Gibanje Svoboda. Še danes ne vem, zakaj. Ampak to zgodbo z Gibanjem Svoboda sem že vrgla za hrbet,« je danes svojo odločitev za izstop komentirala Šetinc Pašek. »Vodja poslanske skupine je zdaj razbremenjen moje navzočnosti in prisotnosti,« je še sklenila in zatrdila, da bo še naprej delala za dobro ljudi.

Preberite še: Pridobili smo dokument, ki razkriva razloge, zakaj so Mojco Šetinc Pašek izključili iz Gibanja Svoboda

Danes zaključili obravnavo vmesnega poročila preiskovalne komisije DZ

Poslovnik DZ sicer določa, da poslanska skupina določi svoje člane v posameznem delovnem telesu glede na število mest, ki ji v tem delovnem telesu pripadajo, in o tem obvesti predsednika DZ.

Hkrati s tem določa še, da ima poslanec pravico in dolžnost, da se izreče, v katerih delovnih telesih DZ želi sodelovati, ter to sporoči vodji poslanske skupine, katere član je. Če poslanec ni član nobene poslanske skupine, to pisno sporoči predsedniku DZ, še navaja poslovnik DZ. Poslanske skupine pa poslovnik ne omejuje pri menjavi članov v delovnih telesih DZ, v katerih ji pripada posamezno število mest.

DZ je sicer danes zaključil obravnavo vmesnega poročila omenjene preiskovalne komisije DZ, Šetinc Pašek pa se je za tem odločila za izstop iz poslanske skupine in o tem že obvestila tudi DZ. Delo bo torej odslej nadaljevala kot samostojna poslanka.

Iz Gibanja Svoboda so Šetinc Pašek izključili konec minulega meseca na seji sveta stranke. Premier in prvak stranke Robert Golob takrat razlogov za izključitev ni podrobneje komentiral, dejal pa je, da »se natančno ve, na kateri gol je treba streljati, ko začneš zabijati avtogole, pa v ekipi nimaš kaj več iskati«. Ob izključitvi so sicer v stranki njihovi takratni poslanki med drugim očitali neusklajeno komuniciranje.