»Te knjige ni bilo lahko napisati,« je Lynch dejal ob prevzemu nagrade. »Racionalni del mene je menil, da sem si s pisanjem tega romana uničil kariero. Čeprav sem ga vseeno moral napisati. V takšnih zadevah nimamo izbire,« je še dodal.

Dogajanje romana Prophet Song, ki je Lynchev peti, je postavljeno v Dublin, v različico Irske v bližnji prihodnosti. Bralec v njem spremlja boj matere štirih otrok, ki skuša rešiti svojo družino pred totalitarizmom. Kanadska pisateljica Esi Edugyan, ki je predsedovala petčlanski žiriji, je zgodbo označila za »zmagoslavje čustvenega pripovedništva, pogumno in drzno«. Prophet Song »z izjemno živostjo prikazuje družbeno in politično tesnobnost našega sedanjega trenutka. Bralci bodo zgodbo doživeli kot pretresljivo in resnično in ne bodo hitro pozabili njenih opozoril,« je še povedala.

Literarna nagrada booker je odprta za leposlovna dela pisateljev vseh narodnosti, ki so bila napisana v angleščini in so v zadnjem letu izšla v Združenem kraljestvu ali na Irskem. V ožjem izboru so bili letos še irski avtor Paul Murray, ki je bil leta 2010 že uvrščen na daljši seznam, kenijska pisateljica Chetne Maroo, ameriška avtorja Jonathan Escoffery in Paul Harding, iz Kanade je bila v ožji izbor uvrščena Sarah Bernstein. Nobeden od letošnjih šestih finalistov še ni bil uvrščen v ožji izbor, le eden je bil uvrščen v širšega.