Italija je prvič slavila leta 1976, nazadnje pa v finalu igrala leta 1998, ko je morala po starem sistemu z 1:4 v zmagah priznati premoč Švedski.

Italijani so se pridružili Hrvaški, ki ima prav tako dva naslova. Več jih imajo ZDA (32), Avstralija (28), Velika Britanija in Francija (po 10), Švedska (7) in Španija (6).

Odkar poteka zaključni turnir najboljših reprezentanc po spremenjenem sistemu, so pokal dvignili Španci (2019), Rusi (2021) in Kanadčani (2022). Kanadčani so lani v finalu ugnali prav Avstralijo.

V Malagi sta najprej na igrišče stopila Matteo Arnaldi in Alexei Popyrin. Italijan je bolje začel, dobil prvi niz s 7:5, nato pa je Popyrin v nadaljevanju prevladoval. Drugi niz je dobil s 6:2, v tretjem pa imel kar osem priložnosti za odvzem servisa. Ostal je praznih rok, Arnaldi pa je izkoristil drugo priložnost za "break" in prvo zaključno žogo za pomembno zmago.

V nadaljevanju se je namreč Jannik Sinner na krilih odlične forme v zadnjih dveh mesecih pomeril z Alexom de Minaurom in ga po uri in 22 minutah ugnal s 6:3, 6:0.

Sinner, sicer četrti igralec lestvice ATP, je v soboto v polfinalu s posamično zmago proti Novaku Đokoviću izenačil v 1:1 v zmagah proti Srbiji, nato pa z Lorenzom Sonegom v odločilnem dvoboju dvojic premagal še Đokovića in Miomirja Kecmanovića. Avstralci so bili že v petek boljši od Finske z 2:0 v zmagah.

Danes so organizatorji tekmovanja sporočili, da bodo tudi prihodnje leto izločilni boji zaključnega turnirja potekali v Malagi.

Februarja bodo na sporedu kvalifikacije za nastop na zaključnem turnirju, ki bo v prvem, skupinskem delu, potekal septembra v štirih mestih. Te bodo razkrili po koncu kvalifikacij.

Iz teh se bo 12 zmagovalcev pridružilo finalistoma letošnje izdaje ter Španiji in Veliki Britaniji, ki sta prejeli posebno povabilo organizatorjev.