Priznanje, ki ga je podelilo ugledno švicarsko združenje TSC (Touring Club Switzerland), je pomemben mejnik za Kronoterm, ker ne predstavlja zgolj dosežka podjetja, temveč potrjuje predanost razvoju naprednih in okolju prijaznih tehnologij. V Kronotermu sledijo viziji trajnostnega razvoja, ki združuje inovativne pristope, tehnološki napredek in skrb za okolje. Sanitarna toplotna črpalka eco je odraz teh vrednot in prizadevanj ter izraža zavezanost podjetja k ustvarjanju bolj trajnostnega sveta.

Okolju in denarnici prijazna odločitev

Sanitarne toplotne črpalke predstavljajo izjemno učinkovito in stroškovno ugodno metodo za pripravo tople vode. Gre za inovativno tehnologijo, ki izkorišča okoljski zrak za varčno ogrevanje vode, s tem pa zmanjšuje porabo energije ter prispeva k zmanjšanju stroškov energije in obremenitve okolja. Nedavni testi različnih modelov so pokazali, da je investicija v sanitarno toplotno črpalko smiselna tako zaradi finančnih prihrankov kot tudi zaradi pozitivnega vpliva na okolje. Čeprav je začetna naložba nekoliko višja kot pri običajnih grelnikih vode, se dolgoročni prihranki pri računu za energijo z več kot 500 evrov na leto hitro izkažejo kot odlična naložba.

Poleg finančnih prihrankov pa je uporaba sanitarne toplotne črpalke tudi okolju prijazna odločitev. Porabi manj energije v primerjavi z običajnimi ogrevalnimi sistemi ter pomembno prispeva k zmanjšanju ogljičnega odtisa in razbremenitvi električnih omrežij. Toplotne črpalke omogočajo bolj trajnostno in stroškovno ugodnejšo pripravo tople sanitarne vode. Kar polovica računa za elektriko v povprečnem gospodinjstvu namreč predstavlja energija, porabljena za ogrevanje tople vode. Študije so pokazale, da lastniki enodružinskih hiš, ki preidejo na sanitarne toplotne črpalke, znižajo stroške za pripravo tople vode za 65 do 75 odstotkov.

Visoka energetska učinkovitost

Delovanje sanitarne toplotne črpalke je enostavno: naprava vsebuje majhno toplotno črpalko, ki iz okolice črpa zrak za ogrevanje vode, ki jo nato shrani v vgrajenem grelniku. Hkrati se osvobojeni zrak, ki mu je bila odvzeta toplota in vlaga, ohlajen in osušen izpušča nazaj v okolje. Visoka energetska učinkovitost sanitarnih toplotnih črpalk je ena od ključnih prednosti, saj proizvedejo več toplotne energije, kot je potrebno za njihovo delovanje. To pomeni znatne prihranke pri stroških energije v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi. Sanitarne toplotne črpalke so prilagodljive in jih lahko namestimo tako v novogradnjah kot starejših objektih. Pri tem je pomembno skrbno izbrati lokacijo hranilnika tople vode, da se zagotovi optimalna učinkovitost in zmogljivost. Idealna lokacija je sušilnica, kjer lahko naprava opravlja dvojno funkcijo sušenja perila in ogrevanja vode, ali klet. x