Podjetniške zgodbe gazel navdihujejo in opogumljajo. To velja tudi za zlato gazelo 2023 IMP Pumps, ki je specialist na področju črpalk in črpalnih sistemov. Danes 96 odstotkov izdelkov in rešitev izvaža v kar 80 držav, med vsemi tekmeci na svetu pa se v svoji kategoriji ponaša z najnižjim indeksom porabe energije.

Podjetje je rezultat znanja in ambicije menedžerja Damirja Popovića, ki se je odločil za podjetniško pot. Z intuicijo za globalni potencial na področju črpalk in črpalnih sistemov, z izkušnjami iz avtomobilske industrije in z zmagovalno miselnostjo kaizen ​(»vedno je lahko še boljše«) je usihajoči nekdanji IMP povedel v gazelji vzpon. Gazelji tempo v IMP Pumps tako ni naključje. Je strategija, ki kljub nizkim stopnjam rasti dejavnosti, v kateri posluje, narekuje cilj 20-odstotne letne rasti. V obdobju od leta 2017 do 2022 je podjetje podvojilo prihodke od prodaje: s 15,9 na 34,2 milijona evrov. Dodana vrednost 85.557 evrov na zaposlenega v letu 2022 ga umešča visoko nad slovensko in povprečje dejavnosti. Povezana je s sposobnostjo razvoja blagovne znamke, osredotočene na ponudbo nadstandardnih izdelkov za pošteno ceno. V središču razvoja pa je človeški kapital, ki zagotavlja tehnološko, inovacijsko in oblikovno voditeljstvo. S stalnim treningom pripravljenosti na spremembe in vedoželjnim vzdušjem inovativnosti podjetje dosega izjemno učinkovitost.

Sinonim za dinamično in poslovno uspešno rast

Srebrna gazela 2023 je družinsko podjetje Riko Ekos, ki ga danes vodi Aleš Knavs kot druga generacija v družini. Osredotoča se na proizvodnjo sistemov za celovite rešitve pri ravnanju z odpadki, proizvaja pa tudi stroje za vzdrževanje cest in letaliških stez. Njegovo osnovno vodilo je usmeritev v prihodnost in razvoj ter učinkovito reševanje okoljske problematike na strokovnih osnovah. Z izrazito izvozno naravnanostjo razmišlja globalno, opazuje trende in jih obrača sebi v prid.

Priznanje bronasta gazela 2023 je pripadlo družinskemu podjetju Metalia, ki s proizvodnjo dvigalnih in transportnih naprav svojim strankam zagotavlja celovito podporo pri transportiranju sipkih in razsutih tovorov. Odlikujejo ga odzivnost, prilagodljivost in sposobnost z majhnostjo delati velike projekte. Podjetje, katerega direktor je Marjan Jamšek, ki vodenje predaja v roke sinu Matjažu Jamšku, je prek Luke Koper postalo pomemben tehnološki partner mednarodnega podjetja in z njim prodrlo v najpomembnejše evropske železarne in termoelektrarne. V tujini ustvari polovico prihodkov iz prodaje.

Navzoče v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, med katerimi je bil tudi minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, je pozdravil Bojan Petan, predsednik uprave družbe Dnevnik, ki je poudaril, da so gazele v dosedanjih 22 letih postale sinonim za dinamično, zavidljivo hitro, poslovno uspešno in okoljsko trajnostno podjetniško rast. »Tako je, ker se je izbor najboljšega med hitrorastočimi podjetji v minulih desetletjih potrdil kot verodostojen in prepričljiv pregled slovenske podjetnosti – Dnevnikove gazele iz minulih let so še danes med nami, niso omagale v boju za obstanek v savani slovenskega ali globalnega trga. Nasprotno, to so podjetja, ki še vedno rastejo in že dolgo presegajo lokalne okvire.« Navedel je, da je bilo za mnoge podjetnike letošnje leto polno preizkušenj, med drugimi za podjetje KLS Ljubno, največjega svetovnega proizvajalca zobatih obročev, ki mu je povodenj poplavila proizvodnjo. Marsikdo bi obupal, v KLS pa so začeli neumorno obnavljati, kar je ostalo od tovarne, in danes že vstaja iz poplavne brozge. »Gazele niso le bilančne številke, to so predani in neumorni ljudje, ki verjamejo vase in v svoje kolektive, njihove zgodbe pa so zgled za vso družbo,« je sklenil Bojan Petan.

Zgled in vzor najboljšega, kar premoremo

Častna govornica na slavnostni prireditvi Slovenska gazela 2023 je bila predsednica republike Nataša Pirc Musar. Zahvalila se je ekipi Dnevnika, ki vsako leto predstavi gazele, ki kažejo na visoke ambicije slovenskih podjetnikov in gospodarstva nasploh. Opozorila je, da nanje vplivajo številni zunanji dejavniki, od inflacije in cene surovin zaradi geopolitičnih trenj do krize kitajskega nepremičninskega sektorja. Ne gre pozabiti niti na kadrovski primanjkljaj in zagotavljanje ugodnega poslovnega okolja za investitorje.

Dotaknila se je tudi aktualnih pogajanj o spremembi zakona o delovnih razmerjih in načrtovanih dodatnih obremenitvah gospodarstva ter dejala, da je treba sprejemati odločitve, ki ne bodo v škodo gospodarstvu. »Od vas, ki ste najbolj odgovorni za uspešne podjetniške odločitve, vedno pričakujemo veliko,« je nagovorila podjetnice in podjetnike. »In vprašajmo se, vsak dan znova, ali vam kot država dovolj vrnemo. Nocojšnji prejemniki nagrad in priznanj ste zgled in vzor, ste prikaz najboljšega, kar premoremo. Ste naši diamanti. Zaupam vam, da boste slovensko gospodarstvo vodili v trajnostno delovanje, ki bo skrbelo tako za ohranjanje naravnega okolja za prihodnje generacije kot tudi za zgleden odnos do zaposlenih in da boste družbeno odgovorni. Vsi skupaj moramo stopiti iz cone udobja in imeti pogum tudi za sprejemanje težkih odločitev. Brez tega poguma ne bomo stkali zmagovalnih strategij. Takšno, ambiciozno in uspešno Slovenijo si moramo želeti vsi, takšno Slovenijo si tudi zaslužimo.«

V poklon vztrajnosti KLS Ljubno, zlate gazele 2011, je svet Gazele podjetju in njegovemu direktorju Bogomirju Strašku, sicer predsedniku sveta, namenil posebno priznanje, ki mu ga je izročila predsednica države Nataša Pirc Musar. Kot je ob tem dejal Matjaž Čadež, član sveta Gazele in njegov nekdanji predsednik, je tovarna, ki jo je Bogomir Strašek gradil več kot štirideset let, v nekaj minutah podlegla poplavi. Po prvem šoku je organiziral ponovno vzpostavitev proizvodnje s ciljem, da mora, čeprav minimalna, steči oktobra, da povrnejo zaupanje ljudem in dajo jasen signal kupcem, da bodo kmalu spet zanesljiv partner. »In KLS je to uspelo. Svet Gazele vam za to, kar ste dosegli po katastrofi, podeljuje to priznanje, ker ste zgled vsem nam, vsem podjetnikom in vsem prizadetim ljudem, kako se dvigniti iz poplavnega blata. Hkrati pa svet Gazele apelira na vlado, da maksimalno finančno in administrativno podpre vsa podjetja, ki so utrpela škodo zaradi poplav. Kdor hitro da, trikrat da. Cena takojšnje pomoči je namreč bistveno nižja kot cena socialnih posledic zaradi ukinitve podjetij ali izgube trga.«

Najtemeljitejši pregled stanja podjetništva

Gazela je najtemeljitejši, najskrbnejši in metodološko najbolj domišljen pregled stanja slovenskega podjetništva, ki izpostavlja najodličnejša hitrorastoča podjetja. Izbor, ki se je v sedanji obliki začel leta 2001, pod okrilje Dnevnika pa je prišel leta 2005, poteka v šestih regijah. Pri ocenjevanju nominirancev za priznanje gazela se upošteva dinamična rast, ki je obenem tudi trajnostno naravnana. Osnova za ocenjevanje podjetij je njihova uspešnost oziroma rast v zadnjih petih letih. Ker je v raziskovanje nominiranih podjetij vloženih veliko ur dela, se lahko priznanje gazela nedvomno meri s priznanjem za poslovno odličnost. Analiza uspeha dosedanjih nagrajencev namreč pokaže, da uspešno poslujejo še leta po prejetem priznanju. V sebi nedvomno nosijo DNK rasti. Gazele so s svojo razvojno usmerjenostjo vedno pred konkurenco. Njihove odlike so odličnost, tekmovalnost na domačem in svetovnem trgu ter nenehen razvoj. Predstavljajo zgled in so močan motivator v podjetništvu, ki drugim sporoča, da je uspeh posledica velike mere inovativnosti, razvojne naravnanosti, družbene odgovornosti ter hkrati drznosti in prodornosti.