»Talent in kulinarična osebnost Ane Roš sta poznana po vsem svetu, Hiša Franko pa je Michelinove inšpektorje vse od prve izdaje Michelin Guide Slovenja navduševala s stalnim dvigovanjem ravni kakovosti. V tej restavraciji, ki se nahaja v majhni vasici Kobarid na severozahodu Slovenije, samoizučena chefinja Ana Roš ustvarja unikatno in izredno kulinariko, ki se poklanja sosednji Dolini Soče in njeni naravni in kulinarični dediščini,« so zapisali pri francoskem kulinaričnem vodniku.

»To so sanje vseh članov družine Hiša Franko, ki so se pravkar uresničile,« o velikem priznanju povedala Ana Roš. »Mlada ekipa, ki trdo dela dan za dnem, leto za letom. Toda na koncu dneva nam je najbolj pomembno, da so gostje Hiše Franko zadovoljni. Nismo za vogalom in hvaležni smo za vsako dušo, ki si vzame čas, da se zapelje skozi divji svet doline Soče in uživa v naših čudovitih stvaritvah. Tudi pozimi, ko so prižgani vsi kamini, je restavracija naravnost čarobna. Smo lahko še boljši? Vedno. In to dokazujemo vsako leto. Malo rock 'n' roll, malo funky, a zelo elegantna zgodba, naša zgodba na slovenskem skrajnem zahodu.«

Hiša Franko je z današnjim dnem postala 140. restavracija v svetu s tem najvišjim odlikovanjem Michelinovega vodnika.

Dve zvezdici za moderno in gorsko kulinariko

Z dvema zvezdicama se po novem v Sloveniji odlikuje restavracija Milka v Kranjski Gori, ob čemer so v Michelinovem vodniku izpostavili hiter napredek restavracije, ki je lani prejela eno zvezdico. Poudarili so njeno »moderno in gorsko« kulinariko.

»Degustacijski meni, ki ga je skoval chef David Žefran z ekipo, izraža vrhunsko originalnost in prefinjenost ter slavi najboljše lokalne in sezonske sestavine. Z uporabo posebnih tehnik, kot je fermentacija, ustvarja tudi vznemirljivo gurmansko sintezo med alpskim območjem in nordijskimi regijami, kjer je chef pridobival izkušnje,« so navedli pri Michelinu.

Sedem prejemnikov ene zvezdice

Po eno zvezdico so obdržale restavracije Cob iz Portoroža, kjer ustvarja Filip Matjaž, Hiša Linhart iz Radovljice, kjer ustvarja Uroš Štefelin, Hiša Denk z Gregorjem Vračkom (Zgornja Kungota), ljubljanska Restavracija Strelec z Igorjem Jagodicem, Grič z Luko Koširjem (Šentjošt nad Horjulom), Dam z Urošem Fakučem (Nova Gorica) in Gostilna pri Lojzetu s Tomažem Kavčičem (Vipava).

»Od prihoda v državo se naša ekipa inšpektorjev nenehno navdušuje nad gastronomsko rastjo Slovenije. V majhni, a vznemirljivi državi kuharji in njihove ekipe izkazujejo močno predanost nenehnemu premikanju kulinaričnih meja. Pogumno si predstavljajo inovativne in trajnostne koncepte, ponosno razkazujejo lokalne sestavine in genialno združujejo svojo prehransko dediščino z idejami iz tujine,« je Michelin v sporočilu za javnost povzel besede mednarodnega direktorja Michelinovih vodnikov Gwendala Poullenneca.

Prejemniki drugih znakov

Michelin je razkril tudi prejemnike drugih znakov. Sedem restavracij se odlikuje z zeleno Michelinovo zvezdico. Poleg Hiše Franko, Hiše Linhart, Gostilne Krištof, Gostilne Mahorčič, Gostišča Grič in Gostilne Repovž si jo je letos na novo prislužila Špacapanova Hiša iz Komna.

»Špacapanova Hiša, ki je bila v Michelinov izbor uvrščena lani, izraža impresivno predanost zasledovanju trajnostnih praks,« so zapisali pri Michelinu.

Sedem restavracij si je prislužilo Bib Gourmand, oznako za restavracije, ki ponujajo visokokakovostno avtentično doživetje po ugodnih cenah. To so: Gostilnica Ruj (Dol pri Vogljah), Jožef (Idrija), Gostilna na Gradu (Ljubljana), TaBar (Ljubljana), Gostilna Rajh (Murska Sobota), Mahorčič (Rodik) ter Gostilna Repovž (Šentjanž).

Pet novink se je znašlo na seznamu restavracij, ki so jih Michelinovi inšpektorji še uvrstili v svoj izbor za Slovenijo za leto 2023. To so AFTR (Ljubljana), Breg (Ljubljana), Georgie Bistro (Ljubljana), Kogo (Koper) ter Peti 181 (Ljubljana).

Ob tem pa so v vodnik uvrščene še Restavracija 1906 (Bled), Julijana (Bled), Ošterija Debeluh (Brežice), Gostilna Vovko (Brusnice), Gostilna Francl (Celje), Dvor Jezeršek (Cerklje na Gorenjskem), Etna (Divača), Gredič (Dobrovo v Brdih), Restavracija Hotela Marina (Izola), Hiša Torkla (Izola), Špacapanova Hiša (Komen), Gostilna Krištof (Kranj), Pavus (Laško), Altrokè (Ljubljana), B-Restaurant (Ljubljana), Gostilna AS (Ljubljana), JB Restavracija (Ljubljana), Landerik (Ljubljana), Restavracija Cubo (Ljubljana), Restavracija Harfa (Ljubljana), Restavracija Shambala (Ljubljana), Separé (Ljubljana), Sushimama (Ljubljana), City Terasa (Maribor), MAK (Maribor), Restavracija Sedem (Maribor), Restavracija Calypso (Nova Gorica), Pikol (Nova Gorica), Otočec Castle (Otočec na Krki), Galerija okusov (Petrovče), Stara Gostilna (Piran), Sophia (Portorož), Rizibizi (Portorož), Vila Podvin (Radovljica), Hiša Krasna (Sežana), Danilo (Škofja Loka), Kendov Dvorec (Spodnja Idrija), Vila Planinka (Zgornje Jezersko).

Z Michelinovimi zvezdicami se tako letos skupaj odlikuje devet slovenskih restavracij, ena manj kot lani. V 2022 je Michelinov vodnik zvezdico podelil tudi ljubljanski restavraciji Atelje z Jorgom Zupanom, a jo je ta v začetku letošnjega leta zaprl in odprl gostinski obrat z drugačnim formatom.

Prve Michelinove zvezdice in druge znake Michelinovega vodnika je Slovenija dobila leta 2020.