Švedska policija je v sredo sporočila, da je izdala dovoljenje za izvedbo protesta pred iraškim veleposlaništvom v švedski prestolnici, na katerem nameravajo organizatorji po poročanju lokalnih medijev sežgati Koran. Protest je načrtovan za danes.

Podoben protest je sicer že konec junija potekal pred mošejo v Stockholmu. Takratni sežig muslimanske svete knjige je povzročil ogorčenje muslimanskega sveta, kritizirali pa so ga tudi drugod. Današnji protest naj bi organizirali dve osebi, ki sta sodelovali že na junijskem protestu.

Protest naj bi organiziral Salwan Momika, iraški kristjan, ki je na junijskem protestu med islamskim praznikom kurban bajram sežgal Koran, poročajo tuje tiskovne agencije. Švedska policija je sicer ob tem poudarila, da izdaja le dovoljenja za izvedbo javnih zborovanj in ne za dejavnosti, ki se na njih izvajajo.

V odziv na izdajo dovoljenja za današnji protest je več sto ljudi v Iraku v sredo pozno zvečer vdrlo na švedsko veleposlaništvo v Bagdadu in v njem zanetilo ogenj. Med njimi so bili tudi podporniki vplivnega šiitskega klerika Moktade al Sadra.

»Obveščeni smo o razmerah. Osebje našega veleposlaništva je na varnem, ministrstvo za zunanje zadeve pa je z njimi v rednem stiku,« je v odzivu sporočilo švedsko zunanje ministrstvo in poudarilo, da so iraške oblasti odgovorne za zaščito diplomatskih predstavništev in osebja v državi.

Kasneje so iz Stockholma sporočili še, da so zaradi incidenta v Bagdadu na pogovor poklicali iraškega odpravnika poslov na Švedskem. »Kar se je zgodilo, je popolnoma nesprejemljivo in vlada te napade najostreje obsoja,« je ob tem dejal švedski zunanji minister Tobias Billstrom. Iraške oblasti so napad na veleposlaništvo Švedske sprva obsodile. Kot je sporočilo zunanje ministrstvo arabske države, je vlada pristojnim varnostnim službam naročila, naj izvedejo preiskavo in identificirajo odgovorne.

Zatem pa je uradni Bagdad Švedsko posvaril pred prekinitvijo diplomatskih stikov, če bo ta dopustila, da v njihovi prestolnici že drugič v nekaj tednih sežgejo Koran. »Iraška vlada je po diplomatski poti obvestila švedsko vlado, da bo ob morebitni ponovitvi incidenta s sežigom svetega Korana na švedskih tleh treba prekiniti diplomatske odnose,« so sporočili z urada iraškega premierja Mohameda Šija al Sudanija.

Obsodili so tovrstna »provokativna dejanja«, ki »ogrožajo mir ter spodbujajo kulturo nasilja in sovraštva«. Vnovič so tudi obsodili vdor v švedsko veleposlaništvo v prestolnici in zagotovili, da bodo aretirane osebe, odgovorne za požig, predali sodiščem. Po navedbah iraškega varnostnega vira, na katerega se sklicuje francoska tiskovna agencija AFP, so v povezavi z vdorom pridržali okoli 20 ljudi.