Enajsta etapa Toura od Clermont-Ferranda do Moulinsa, ki je prvič v zgodovini dirke gostil zaključek etape največje kolesarske dirke na svetu, se je pričakovano končala s sprintom glavnine in ni postregla s spremembami v skupnem seštevku. Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar je bil pred etapo vseeno previden. »Tranizicijske etape so navidez lažje in se na njih ne dogaja veliko, a zato je še toliko bolj pomembno, da vse čas ostaneš zbran. Ob morebitnem trenutku slabosti lahko pride do neljubih zadev in hitro izgubiš več časa, kot v kakšni gorski etapi,« nosilec bele majice najboljšega mladega kolesarja, ki napada svojo tretjo skupno zmago na Touru, poudarja, da ne dirki po Franciji ni lahkega dne.

Rekord ni v nevarnosti

Kolesarje je med etapo prvič na letošnji dirki zmotil dež, v zadnjih kilometrih je tudi močno pihalo, a se je zahteven sprint vseeno končal brez velike drame. Za manjšo je poskrbel nosilec rumene majice Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), ki je nespametno razbil glavnino, kar je pomenilo časovni zaostanek za zmagovalcem. Zmedeni Danec je ostal povsem brez svojih pomočnikov in se je tik po prečkanju oziral, kje je Tadej Pogačar. Na srečo branilca lanskoletne zmage slovenski as tokrat ni bil udeležen v sprintu in je cilj prečkal tik za velikim tekmecem. V prvi skupini 16 kolesarjev ni bilo nobenega kapetana za končno slavje in so vsi na cilj prišli z zaostankom sedmih sekund. »Zaradi dežja in vetra je bilo kar nekaj živčnosti. Vseeno je za nami sorazmerno miren in uspešen dan,« je bil nasmejan kolesar iz Klanca pri Komendi, ki je po lažjem dnevu govoril tudi o svojem poškodovanem zapestju.

»Ni še povsem zaceljeno. Sedaj imam vsak dan po koncu etape približno enako oteklino. Na kolesu sicer nimam težav, do bolečin prihaja le takrat, ko je cesta slaba.« V ciljnem sprintu je Luka Mezgec (Jayco-AlUla) idealno pripravil ciljni sprint za svojega sprinterskega vodjo Dylana Groenewegna. Nizozemec je bil 400 metrov do cilja v idealnem položaju, da prizadene prvi poraz belgijskemu tekmecu Jasperju Philipsenu. 25-letnik je v zadnjih metrih potrdil, zakaj ima na svojih plečih zeleno majico in dobil še četrto etapo. »Drugo mesto ... Nismo prišli sem po to. Prepričan sem bil, da se bomo jutri borili za zmago. Povsem sem zaupal Luki, ki me je dostavil povsem v ospredje vsega 400 m pred koncem. Dokazal je, da je eden najboljših na svetu pri tem opravilu. Res sva dobra kombinacija. Mislil sem, da bo to naš dan, a nekdo je bil pač hitrejši,« je bil skrušen Dylan Groenewegen. Razumljivo povsem drugačne volje je bil Jasper Philipsen. »Za nami je doslej res neverjeten Tour. Kar težko je doumeti, kako dobro nam gre. Zelo sem ponosen na svojo formo in kako se v zaključku vselej izognemo težavam, kar je vedno velik izziv. Z ekipo nam je to uspelo že četrtič.«

Nazadnje je štiri etape na Touru slavil najboljši sprinter vseh časov Mark Cavendish (2021), ki ga letos zaradi zloma ključnice na žalost ni več na dirki. Raketa iz otoka Man je v letih 2010, 2011 in 2013 na enem Touru prišel celo do petih etapnih zmag, kar je nazadnje leta 2017 uspelo tudi nemškemu sprinterju Marcelu Kittlu. Tudi pet etapnih zmag je daleč od rekorda, saj so Charles Pélissier, Eddy Merckx in Freddy Maertens na enem francoskem krogu slavili kar osemkrat. Ker so letos na sporedu zgolj še tri ravninske etape s predvidenim ciljnim sprintom, Jasper Philipsen nima možnosti, da bi vsaj izenačil rekordno znamko, ki je bila nazadnje dosežena leta 1976 (Maertens).

Dan za Mateja Mohoriča

Jutri kolesarje čaka hribovita etapa, ki je idealna za lovce na etapno zmago. »Četrtkova etapa je tista, ki mi najbolj ustreza. Zagotovo bom poskušal,« je že pred začetkom drugega tedna dejal Matej Mohorič (Bahrain-Victorious), ki si izjemno želi svoje tretje etapne zmage na Touru. Kranjčan je že leta 2021 dokazal, da je izjemen pri predvidevanjih, saj si je tudi takrat za napad na etapno zmago zadal točno določeno etapo. Na sedmi etapi, ki je bila dolga skoraj 250 kilometrov je pred dvema letoma z uspešni begom uresničil svoje kolesarske sanje.

Ker v nadaljevanju tedna sledijo še tri zahtevne gorske etape, je pričakovati, da bodo kapetani na etapi s petimi kategoriziranimi vzponi še nekoliko varčevali z močmi. A v dobi Tadeja Pogačarja je možno prav vse, kar priznava tudi prvi kolesar sveta sam. »Nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo. Gre za zelo zahtevno etapo in bo zagotovo ena najtežjih doslej,« Tadej Pogačar ne izključuje možnosti, da bo že jutri poskusil z napadom na rumeno majico.