Rumeno majico vodilnega sicer nosi Pogačarjev moštveni kolega pri UAE Team Emirates, Britanec Adam Yates. Ta je prvo etapo dobil pred bratom dvojčkom Simonom Yatesom (Jayco-AlUla). Slovenski as je zaostal 12 sekund in v skupnem seštevku za vodilnim zaostaja 18 sekund, za drugim od bratov Yates pa deset sekund. Vingegaard (Jumbo-Visma) je deveti z 22 sekundami zaostanka.

Ostala Slovenca na Touru v prvi etapi nista bila v ospredju. Matej Mohorič (Bahrain Victorious) je bil 58. z zaostankom 3:37 minute, Luka Mezgec (Jayco-AlUla) pa je bil 135. z zaostankom 13:53 minute.

Današnja etapa je po profilu podobna klasiki San Sebastian, ki je tradicionalno na sporedu teden dni po Touru. Tam je Mohorič leta 2021 zasedel drugo mesto. Mezgecu trasa z 2900 višinskimi metri ni pisana na kožo, pazil pa bo sprinterskega kapetana, Nizozemca Dylana Groenewegna, v ekipi Jayco-AlUla.

Kolesarji bodo danes premagali pet kategoriziranih vzponov, zadnji z bonifikacijskimi sekundami za najboljše tri se bo začel dobrih 24 km pred ciljem. Gre za 8,1 km dolg klanec Jaizkibel, ki je pogosto del klasike v tem delu Španije.

Tam bo v sicer najdaljši etapi letošnje francoske pentlje nastala selekcija, med favoriti za etapno zmago pa je znova Pogačar skupaj z ostalimi kandidati za visoko mesto v generalni razvrstitvi.