Ema Prodnik je z ansamblom Bratov Avsenik sodelovala med letoma 1962 in 1981, v pevski zasedbi je nasledila prejšnjo pevko Danico Filiplič. Prodnikova, ki v začetku osemdesetih ni več zdržala napornega ritma koncertov, gostovanj in snemanj, je glasbeno pot nadaljevala v Ansamblu Rž in z njim studijsko posnela album, zadnji studijski posnetek pa je naredila s Triom Roberta Smolnikarja.

Prodnikova se je rodila 27. marca 1941 v Stahovici nad Kamnikom. Svojo glasbeno pot je začela zgodaj v dekliškem pevskem zboru, v osnove petja pa jo je uvajal domači župnik Martin Perc. Njen kristalno čisti glas so opazili v osnovni šoli v Stahovici, kasneje pa profesorji na kamniški gimnaziji. Že kot enajstletna deklica je na koru pela žlahtne stvaritve in prepevala Gounodovo Ave Marijo, kot gimnazijka pa je pela v Kamniških mladinskih zborih pri profesorju Viktorju Mihelčiču, kjer je pogosto nastopala kot solistka in v zboru profesorja Janeza Boleta.

Študij solo petja v Ljubljani je začela leta 1958 pri profesorici Kseniji Novak - Kušej, kmalu pa se je uveljavila kot koncertna pevka klasične glasbe, kar je bila tudi njena največja želja. Kot je povedala, je ob prepevanju del največjih svetovnih klasikov, kot so Strauss, Brahms, Schubert, neizmerno uživala. Lepe uspehe doma in po svetu je žela kot solistka s priznanimi virtuozi Trio Lorenz ter Ruda Ravnik Kosi in Mile Kosi. Tik pred koncem študija je na njena vrata leta 1962 potrkal Vilko Ovsenik.

Kljub temu, da je bila trdno odločena, da bo ostala v svetu klasične glasbe, jo je Vilko Ovsenik prepričal, da se je leta 1962 pridružila Avsenikom, s katerimi je sodelovala skoraj dvajset let. Brata Avsenik sta zanjo napisala številne uspešnice, v katerih se je izkazala kot izvrstna solistka. Ema Prodnik, ki je veljala za pojem med pevkami domače glasbe in ostala njihova velika vzornica, bo ljubiteljem narodnozabavne glasbe ostala v spominu po prepevanju pesmi Čakala bom, Čar Julijskih Alp, Sinje morje, Nasvidenje, Cvetoče tulpe, Moj lovec, Nabrala bom šopek cvetja, Povej mi, kje pomlad gostuje, Slovenija, od kod lepote tvoje, Murke, Prehitro mimo je mladost … In prav te skladbe so ji bile najbolj pri srcu. »Najbliže so mi take pesmi, ki nekaj povedo in jih lahko pevec zapoje s posebnim občutkom,« je pred leti zaupala Ivanu Sivcu. »Ema Prodnik je odlična pevka, solistka, kakršne nemara ne bomo nikdar več imeli,« je o bivši članici skupine, ki je morala opustiti nastopanje z Avseniki, ker ji zdravje ni več dopuščalo naporov, nujno povezanih z delovanjem ansambla, pred leti povedal Slavko Avsenik.

Kot zanimivost je treba zapisati tudi to, da je bila Ema Prodnik zadnja soplesalka Josipa Broza Tita. »Na silvestrovo smo zabavali goste v rezidenci na Brdu pri Kranju. Eni so takrat hoteli, da bi zaigrali Hej, brigade, drugi so predlagali valček. Napoved je bila solo za maršala. Ema pa je odšla ponj. Zaplesala sta na valček Spomin,« je razkril Slavko Avsenik.