Ko je kazalo, da bo Slovenija na tekmi svetovnega pokala v Tacnu v soboto in nedeljo ostala brez stopničk, jo je rešila Eva Terčelj, ki je osvojila drugo mesto v kajakaškem krosu, novi olimpijski disciplini. »V vsaki vožnji sem sprejemala dobre odločitve in taktično napadala. Ko mi je uspelo priti do finala, sem si dejala, da domov ne bom odšla brez kolajne. To je povsem drugačna disciplina od slaloma, primerjam jo s smučarskim krosom. Na progi so istočasno štiri tekmovalke, vratca so drugačna in veliko je kontakta,« je povedala Eva Terčelj, ki jo je prehitela le Čehinja Veronika Vojtova. Nina Pinterič je izpadla v četrtfinalu, Ajda Novak in Eva Alina Hočevar pa že v prvem krogu. Med moškimi se je v izločilne boje uvrstil le Vid Kuder Marušič, ki je izpadel v v četrtfinalu, Tine Kancler in Žiga Lin Hočevar pa v kvalifikacijah.

Eva Terčelj premalo potrpežljiva

V slalomu slovenski kajakaši v Tacnu niso prikazali tako sijajne predstave kot kanuisti dan prej, ko je Luka Božič zmagal, Benjamin Savšek in Eva Alina Hočevar pa sta bila tretja. V finale se je uvrstila le Eva Terčelj, ki je bila izjemno hitra, a jo je v izenačeni tekmi dotik vrat v spodnjem delu proge z drugega porinil na peto mesto, medtem ko se je prvega mesta veselila serijska zmagovalka, Avstralka Jessica Fox, ki je posebej pohvalila izjemno navijaško vzdušje na tribunah.

»Zadovoljna sem, da sem se na tretji letošnji tekmi svetovnega pokal v slalomu končno uvrstila v finale. Finalni nastop ni bil popoln, saj je bilo nekaj napak, a si ničesar ne očitam. Ker sem napadala na vso moč, je tudi peto mesto odličen rezultat. Tukaj sem končno dobila pravi občutek na vodi, ki sem ga iskala vse minule tedne. Vseskozi sem verjela vase, da zmorem in se veselim nadaljevanja sezone,« je poudarila Eva Terčelj, ki je imela v polfinalu drugi dosežek. Enako uvrstitev bi dosegla v finalu, če ne bi naredila dotika. »Če bi bila malo bolj potrpežljiva, bi bolje zaključila obrat. Ker sem želela biti čim hitrejša, sem malo prehitevala. Za izgubo stopničk ne krivim le tega dotika, saj sem napake delala že v zgornjem delu. Po vsej progi, ki je bila zelo težka, sem imela veliko dela, a mi je čoln dobro tekel, kar pomeni, da sem imela pravo hitrost. To je dobra osnova, da gradim za naslednje tekme sezone,« je dodala 31-letna Terčeljeva. V polfinalu sta izpadli Eva Alina Hočevar (12. mesto) in Ajda Novak (17. mesto).

Kauzerju zmanjkalo devet stotink sekunde

Le redko v bogati zgodovini tekmovanj v Tacnu se je zgodilo, da Slovenija v finalu ni imela nobenega predstavnika v moškem kajaku. Vse oči so bile uprte v 39-letnega Petra Kauzerja, ki je imel že po tradiciji glasno podporo navijačev iz domačega Hrastnika. »Kapsl«, kot ga kličejo prijatelji, je finale najboljše deseterice zgrešil za devet stotnik sekunde, potem ko je bil na progi izjemno hiter, a je naredil dva dotika vrat, kar mu je prineslo štiri kazenske sekunde. »Minili so časi, ko si lahko upal na dober rezultat s štirimi kazenskimi sekundami. Dolgo sem že na sceni in tudi v Tacnu se je moralo po zakonu verjetnosti enkrat zgoditi, da sem ostal brez finala. Šport je krut z vzponi in padci. Meni se žal v letošnji sezoni ni izšlo niti na eni izmed dosedanjih treh tekem svetovnega pokala. Upam, da bo po slabem začetku dober konec in se bo kolo sreče meni obrnilo v prid že na evropskih igrah,« je povedal Peter Kauzer, ki ga zdaj čaka počitek, da si povrne moči pred boji za kolajne na evropskem prvenstvu v Krakovu konec meseca. Kauzer opravičila ni iskal v tem, da njegovo počutje v zadnjem tednu ni bilo popolno.

Lan Tominc je bil 22., 15-letni Žiga Lin Hočevar, ki zase pravi, da za najboljšimi trenutno ob popolni vožnji zaostaja tri sekunde, za kar bo potreboval še nekaj let treninga, pa 32. Predstavo za učbenike je prikazal Čeh Jirži Prskavec, ki je tekmece prehitel za več kot štiri sekunde in ponovil lanski uspeh iz Tacna, ko je prvič v karieri zmagal na tekmi za svetovni pokal zunaj domač Prage. Po končanem tekmovanju je bila v središču pozornosti kajakašica Urša Kragelj, ki je s spustom po progi tudi uradno sklenila kariero.