»Dokončali smo pravni prevzem Credit Suisse,« je banka zapisala v odprtem pismu, objavljenem v časopisu NZZ. Prevzem so označili za »začetek novega zgodovinskega poglavja«.

Da bo prevzela močno oslabljeno Credit Suisse, je največja švicarska banka UBS po posredovanju švicarske vlade sporočila sredi marca. Pretekli teden so sporočili, da bo prevzem najverjetneje zaključen z današnjim dnem. 3,25 milijarde dolarjev vreden prevzem je Evropska komisija odobrila konec maja.

Prihodnji meseci bodo verjetno naporni, je v petek opozoril Ermotti in ocenil, da bo proces integracije Credit Suisse zahteval več težkih odločitev, zlasti glede zaposlovanja. »Od ponedeljka naprej lahko UBS začne delovati proaktivno,« je za AFP dejal finančni analitik Andreas Venditti. Banka se na prevzem pripravlja od sredine marca in njeno vodstvo že ima idejo o tem, kaj želijo obdržati, zapreti ali prodati, je pojasnil.

Združitev dveh največjih švicarskih bank bo zapletena tako s tehničnega kot političnega vidika, rezultat pa bo izjemno velika banka, kakršne v Švici še ni bilo. Velikost skrbi politične voditelje, navaja AFP.

Zaradi prekrivanja dejavnosti bi bilo lahko ukinjenih na tisoče delovnih mest. A kot je ocenil predsednik švicarske nacionalne banke Thomas Jordan, druge rešitve ni bilo. »Seveda je škoda, da je ostala le ena velika banka. Prepričan pa sem, da če prevzem s strani UBS ne bi uspel, bi prišlo do mednarodne finančne krize,« je stanje komentiral v nedeljskem intervjuju za tednik Sonntagszeitung.

Credit Suisse so sicer v zadnjih letih pretresali številni škandali vključno z obtožbami o pranju denarja, marca pa se je banka znašla pod pritiskom, ko je propad dveh regionalnih ameriških bank SVB in Signature pretresel trge. Njene delnice so utrpele velike padce, večinski lastnik banke, Savdska nacionalna banka, pa je zavrnil nadaljnje finančne injekcije.

Credit Suisse je veljala za eno od približno 30 bank na svetu, ki veljajo za prevelike, da bi propadle, saj so pomembne za mednarodni bančni sistem.