Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je Richterja ideja o barvnih ploščah navdihnila, ko je v lakirnici v nemškem Düsseldorfu videl primere vzorčnih barv. Nato se mu je posvetilo, da gre za popolne slike.

Barvne kartice je kopiral, barvna polja pa sestavil drugače. Med letoma 1966 in 1974 je naslikal tri različne serije plošč, od katerih je bila vsaka bolj kompleksna.

Oktobra lani je Richterjeva slika 192 barv pri Sotheby's v Londonu dosegla ceno približno 18,1 milijona funtov (okoli 20,5 milijona evrov).

Umetniško delo 4096 barv je bilo razstavljeno v Chicagu, San Franciscu, v londonski Tate Modern in v berlinskih nacionalnih muzejih.

Richter pri svojih 91 letih velja za enega najbolj vplivnih umetnikov na svetu, pri avkcijski hiši Sotheby's pa maja na dražbah - enako kot pri drugih dražbenih hišah, kot je konkurenčna Christie's - prodajajo na stotine del velikih umetnikov.

Iz Sotheby's so sporočili, da so skulpturo pajka, ki jo je leta 1996 ustvarila francosko-ameriška umetnica Louise Bourgeois (1911-2010), prodali za rekordnih 32,8 milijona dolarjev (blizu 30 milijonov evrov).