V slovenskem taboru na minuli petek nimajo lepega spomina. Najprej so na prvi tekmi proti gostiteljem turnirja po dobri igri spet ostali praznih rok, v večernem obračunu pa je Kazahstan proti Slovaški po boljšem izvajanju kazenskih strelov prišel do novih dveh točk. V soboto so Kazahstanci sicer visoko izgubili proti Latvijcem, a so že pri štirih točkah, medtem ko je bila Slovenija pred današnjo tekmo s Slovaki še vedno edina reprezentanca na SP brez točk. Če nič drugega, je bilo dobro vsaj to, da so imeli risi usodo v svojih rokah, vendar bi morali proti Slovaški osvojiti vsaj točko. Predvsem v zadnji tretjini so si priigrali veliko priložnosti, toda slovaškega vratarja Stanislava Škorvaneka niso niti enkrat premagali. Na drugi strani so Slovaki z enim samim golom prišli do pomembne zmage, s katero ostajajo v igri za uvrstitev v četrtfinale. »Tri tekme smo izgubili z zadetkom razlike, večinoma smo dobro igrali, a žal izpadli iz elitne divizije. Imeli smo veliko priložnosti, tudi sam, a kaj, ko se nam na koncu ni izšlo,« je bil po koncu tekme na robu solz izkušeni Miha Verlič.

Slovaki do zmage v 15. sekundi druge tretjine

Dobitniki bronaste kolajne na zadnjih olimpijskih igrah so že od prve minute pritisnili na slovenska vrata, ki jih je spet nadvse uspešno branil Luka Gračnar. V prvi tretjini je ubranil 17 strelov, tudi ob izključitvi Nika Simšiča v 11. minuti. Čeprav so risi več pozornosti namenili obrambi, so tudi sami ob šestih strelih proti Škorvaneku prišli do dveh lepih priložnosti, ki pa ju Robert Sabolič in Luka Maver nista izkoristila.

Odločitev o zmagovalcu je padla že po 15 sekundah druge tretjine, ko je Richard Panik po podaji Pavla Regende izkoristil eno od redkih napak v slovenski obrambi in proti Gračnarju dobil dvoboj ena na ena. Do konca tretjine se je Gračnar sicer izkazal z nekaj dobrimi obrambami, tudi ko so Slovaki sami prišli pred njegova vrata, priložnosti pa so imeli tudi slovenski hokejisti. Predvsem to velja za Miho Verliča, Jana Urbasa in na koncu še Žigo Jegliča, ko je Škorvanek plošček pokril tik pred golovo črto. Risi so imeli dvakrat igralca več, predvsem ob prvi izključitvi so bili ves čas nevarni, ob drugi so imeli bolj zrelo priložnost Slovaki, a se je Gračnar še enkrat izkazal. Razmerje strelov je bilo le še 13:11 za Slovaško.

Vratnica Jana Urbasa

V zadnji tretjini so bili risi veliko boljši, gol je visel v zraku, a so se Slovaki uspešno branili. Slovenci so proti nasprotnikovim vratom sprožili 16 strelov, Gračnar je moral posredovati le devetkrat, toda tudi sreča je bila na strani tekmecev, saj je strel Urbasa ustavila vratnica. »Vsi smo dali svoj maksimum, nimamo pa česa pokazati, saj na lestvici še vedno nimamo niti točke. Resnično smo dali vse od sebe, borili smo se, streljali proti nasprotnikovim vratom, metali smo se pod plošček, Gračnar je bil v vratih odličen, a tudi to ni bilo dovolj, da bi dosegli gol. Zato vse skupaj toliko bolj boli,« se je s porazom, ki je pomenil slovo od elite, težko sprijaznil Žiga Pavlin, s 37 leti najstarejši slovenski reprezentant.

»Spet nismo dosegli gola, ki smo ga tako zelo potrebovali in bi si ga glede na prikazano igro v zadnji tretjini zagotovo zaslužili. Fantom nimam česa očitati, vsi pa vemo, kaj manjka slovenskemu hokeju, ne reprezentanci. Čudež je, da smo sploh tukaj, kar je zasluga teh fantov, ki iz leta v leto dokazujejo svojo kakovost. Druga stvar je, da doma nimamo nikogar, ki bi lahko nadomestil kogar koli, ki je v Rigi. Ampak to je le ena od mnogih težav. Takšna je pač naša realnost,« je ocenil selektor Matjaž Kopitar.

Na zadnji tekmi elitne divizije, ki ne bo odločala o ničemer več, bo Slovenija jutri ob 19.20 igrala še s Kazahstanom, ki si je s štirimi točkami, kolikor jih ima tudi Norveška, že zagotovil obstanek.