Obilo padavin v zadnjih dnevih je 13. etapo že pred današnjim dnem prikrajšalo za prvotno najvišji vrh letošnjega Gira. Zaradi ekstremih razmer so kolesarji danes v celoti ostali brez prelaza na Veliki sv. Bernard, saj so bile razmere za dirkanje na njem nemogoče. Namesto ob 11. uri so kolesarji na svoje delovno orodje sedli šele ob 15. uri, čakala pa jih je druga najkrajša etapa v zadnjih 38 letih. V dolžino je merila le 74,6 kilometra (krajšo etapo na Giru so vozili leta 1985, ko je bila 20. etapa dolga le 58 kilometrov), a je bila daleč od enostavne. V celoti je potekala v Švici, saj je nov začetek gostil Le Chable, kamor so se kolesarji pripeljali s klubskimi avtobusi.

Brez napadov na Thomasa

Ob novem startu etape so se razmere umirile, prenehalo je deževati. Za nameček se je že ob kilometru nič začel vzpon na dvatisočaka Croix de Coeur. Kolesarji so zato že pred začetkom dirkanja sedli na ogrevalne trenežerje in dodobra ogreli svoje noge, da je bilo telo pripravljeno na hude napore. »Odločitev organizatorjev je bila prava,« je skrajšanje komentiral slovenski kolesar Primož Roglič. Pričakovano je šlo od samega začetka na polno, glavnina se je manjšala iz kilometra v kilometer. Skupaj so ostali le najboljši kolesarji na Giru, manjši skupini pa je celo uspel pobeg. V glavnini so se pričakovani previdno lotili zahtevnega spusta, kar je ubežnikom dalo možnost, da si naberejo lepo prednost. Po uspešno odpeljanem spustu so se vsi osredotočili na ciljni vzpon do Crans Montane.

Petek na letošnjem Giru, vsaj za zdaj, ni dan za napade na rožnato majico. Vzpon do Crans Montane je v skupini favoritov potekal podobno kot tisti prejšnji teden na Gran Sasso. Kolesarji so vozili v gosjem redu in tako tudi prečkali ciljno črto. Resnega napada na vodilnega Gerainta Thomasa ni bilo, ekipa Ineosa pa je uspešno etapo prepustila begu, da so kolesarji pobrali vse bonifikacijske sekunde. »Pripravljen sem bil na napade, a očitno je Primož zadovoljen, da majico vodilnega nekaj časa na sebi nosim še jaz. To naši ekipi daje nalogo, da kontrolira etape. Zagotovo bo napadel kdaj drugič,« zadržano dirkanje Rogliča razume Geraint Thomas. Jasne cilje ima tudi 33-letni slovenski šampion: »Etapa je bila kratka, a sladka. Malce čutim še posledice padca, moram se do konca ozdraviti. Vsak dan je bolje in za menoj je dober dan. Kar se tiče rožnate majice, je jasno. Želim jo imeti v Rimu.«

Zmaga v Kolumbijo

Najbolj širokega nasmeha v Crans Montani je bil kolesar Movistarja Einer Rubio, ki je ohranil največ moči za podaljšani ciljni sprint, v katerem je ugnal Thibauta Pinota (Groupama-FDJ) in še enega Južnoameričana Jeffersona Cepeda (EF Education). »Zagotovo je to najlepši dan moje kariere. Iskal sem to zmago in zanjo trdo garal. Dobro sem se želel pripraviti na Giro in čutil sem, da sem v dobri formi, da imam močne noge. Čakal sem na svojo priložnost in zmagal sem s pomočjo celotne ekipe in ostalih podpornikov,« je dejal 25-letni Einer Rubio, ki je postal 39. Kolumbijec z zmago na tritedenskih dirkah.

Kolesarje danes čaka dokaj lahka etapa od Sierra do Cassano Magnaga (194 km), ki sicer vsebuje prelaz na Simplon (20,2 km, 6,5 %), a je nato do cilja še več kot sto kilometrov. Veliko bolj pestro bo v nedeljo v okolici Bergama na »mali Lombardiji«.