Sredi goste amazonske džungle, v regiji Guaviara na jugu Kolumbije je iskalna ekipa naletela na improvizirano bivališče, zgrajeno iz palic in vej. Bi bilo možno, da so štirje otroci, tudi dojenček, dejansko preživeli strmoglavljenje manjšega letala, nato pa še več kot dva tedna življenja v neizprosnem okolju? So si otroci, stari trinajst, devet in štiri leta, ki čuvajo še enajstmesečnega dojenčka, zgradili zavetišče? Zdi se, da ja. Sledni pes je med vejami na tleh izvohal škarje, blizu so ležali še čevlji in gumica za lase. Ne tako zelo daleč stran so odkrili otroško stekleničko, zraven so bili odvrženi napol pojedeni koščki sadja. Upanje na srečen konec, ki je v dveh tednih po tragični nesreči že skoraj povsem splahnelo, je v sredo znova vzplamtelo. Po navedbah lokalnih oblasti so otroke globoko v deževnem gozdu našli staroselci. »S čolnom jih prevažajo po reki, vsi so živi in se dobro počutijo,« so sporočili.

Babica: Ostanite, kjer ste

Kolumbijski predsednik Gustavo Petro je na twitterju potrdil, da so v naporni operaciji »upanje« našli štiri otroke, pogrešane vse od 1. maja. Z mamo, pilotom in kopilotom so bili na krovu cesne, ki je takrat strmoglavila. Po prvih informacijah zaradi težav z motorjem. Trupla odraslih so ob ostankih letala našli v začetku tedna, takrat pa dodatno okrepili iskanje otrok. Na osnovi sledi, ki so vodile stran od kraja tragedije, ter prej omenjenih stekleničke in zatočišča, so bili preepričani, da so otroci še živi. Na terenu je bilo več kot sto vojakov s slednimi psi, pa tudi lokalni staroselci, iz skupnosti katerih prihajajo otroci. Iskanje so onemogočali nevarna gosta džungla, polna divjih živali, v kateri se stebla dreves lahko dvignejo tudi do 40 metrov v višave, ter obilno deževje. Pehoti so pomagali kolegi v vojaških letalih in helikopterjih, iz enega od njih so predvajali zvočno sporočilo babice otrok, naj ostanejo na enem mestu in se ne premikajo po džungli, da jih bodo lažje našli.

»Veselje za državo!« je neizmerno srečen kolumbijski predsednik. Ker se vojaki sami še niso prebili do otrok, je sprva vladala zmeda in več ur ni bilo znano, ali so otroke dejansko našli ali se je predsednik z vzhičeno objavo prenaglil. Vse bolj se zdi, da se je vendarle zgodil čudež. Da bodo njegove otroke našli žive, je bil prepričan tudi oče četverice. Za lokalni radio je povedal, kako se je njegova sestra nekoč za kar mesec dni izgubila v džungli in se na koncu uspela živa in zdrava vrniti domov. Na srečo otroci pripadajo staroselski skupnosti Huitoto, kjer so jih že od malega učili o užitni hrani v džungli in načinih preživetja, ki jih mestni otroci zagotovo nimajo.