Kaotičnemu dogajanju na letošnji kolesarski dirki po Italiji ni videti konca. Potem ko je pred dnevi po deveti etapi zaradi okužbe s koronavirusom nastop zaključil tedaj vodilni Belgijec Remco Evenepoel, so danes v njegovi ekipi Soudal Quick-Step ostali še brez četverice. »Po pozitivnem testu Remca Evenepoela v nedeljo smo v naslednjih dnevih opravili še nekaj testiranj pri kolesarjih in članih ekipe, ki so še na dirki. Na žalost tudi Jan Hirt, Josef Černy, Louis Vervaeke in Matteo Cattaneo ne morejo nadaljevati,« je sporočila ekipa Quick-Step, ki ima na dirki le še tri kolesarje.

Pestro je bilo tudi na 11. etapi, ki jo je zaznamoval padec 70 kilometrov pred ciljem. Na tleh se je znašla vodilna trojica v skupnem seštevku, torej tudi Slovenec Primož Roglič (Jumbo-Visma). Triintridesetletni Trboveljčan jo je z vodilnim Britancem Geraintom Thomasom (Ineos Grenadiers) dobro odnesel in je lahko nadaljeval z dirko, huje pa jo je skupil do tedaj tretji v skupnem seštevku, Britanec Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers), ki je moral predčasno končati Giro. Zmago je slavil Nemec Pascal Ackermann (UAE Team Emirates), Roglič je etapo od Camaioreja do Tortone (219 km) končal v času glavnine.

Padec skupine kolesarjev je okoli 70 kilometrov pred ciljem povzročil Alessandro Covi (UAE Team Emirates). Slovenec se je hitro pobral in nadaljeval dirko na kolesu Koena Bouwmana, kasneje pa je bilo mogoče videti, da je strgal dres na zgornjem delu leve noge. »Kot vidite, sem nekoliko strgal dres in se popraskal. A ni nič hujšega. Grem čim hitreje pod tuš. Kot vidite, sem še tu, kar je dobro,« je zdaj že s tradicionalnim nasmeškom na obrazu ob prihodu v cilj dejal Primož Roglič. V zaključku etape so med sabo obračunali sprinterji, še prej pa je padec okoli dva kilometra pred ciljem povzročil razredčenje glavnine. Vsi so zaradi pravila zadnjih treh kilometrov obdržali čas zmagovalca, najhitrejši pa je bil v sprintu Pascal Ackermann, ki je za las za sabo zadržal Italijana Jonathana Milana (Bahrain Victorious). Nekaj več je na tretjem mestu zaostal Britanec Mark Cavendish (Astana Qazaqstan). V skupnem seštevku Roglič za vodilnim Geraintom Thomasom še naprej zaostaja za dve sekundi. Športni direktor Jumbo-Visme Addy Engels je kasneje potrdil, da jo je Slovenec na srečo odnesel brez hujših posledic. »Primož ni imel sreče in je bil udeležen v padcu, a po drugi strani smo lahko zadovoljni, da je ni resneje skupil.«

Za 29-letnega Nemca Pascala Ackermanna je bila današnja zmaga 39. v karieri in tretja na Giru, potem ko je dve etapi osvojil že leta 2019. »Zadnji kilometer je bil zelo živčen, toda Gibbons je opravil odlično delo in me pripeljal v ospredje. Pred sabo sem nato videl Cavendisha in ga uporabil za zavetrje. Na koncu je šlo na tesno, a vesel sem, da sem še vedno med najboljšimi,« je za Eurosport po koncu etape dejal Pascal Ackermann. »Zdaj grem le iz dneva v dan, priložnosti ne bo več veliko, a po tej zmagi bom letel po cesti,« je dodal Nemec, ki v nadaljevanju s preostalimi sprinterji ne bo imel veliko priložnosti za sprinterske zaključke.