Profil pete etape na 106. dirki po Italiji je obetal miren dan za kolesarje, ki se borijo za skupno zmago na dirki. Tretji dan dežja in ovire na cesti pa so poskrbeli, da je etapa od Artipalde do Salerna prinesla obilico razburjenja. Glavni osmoljenec dneva je bil prvi kandidat za končno zmago, Belgijec Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step). Aktualni svetovni prvak prvi dan na letošnjem Giru ni nastopal v rožnati majici vodilnega kolesarja dirke, utrpel pa je dva huda padca. Prvega je povzročil pobegli pes na začetku etape, ki je zrušil kolesarje volčjega tropa, drugič je trdoto asfalta občutil na spolzkih cestah zadnjih treh kilometrov v Salernu. »Po dveh padcih je Remco na srečo prišel v cilj brez izgube časa. V nadaljevanju bo v oskrbi ekipne zdravniške službe,« so takoj po etapi sporočili iz njegove ekipe. Toda 23-letni Belgijec je z dvignjenim palcem nakazal, da ni resneje poškodovan, a je bil vseeno vidno razburjen zaradi dogajanja na cesti.

V zadnjem ovinku etape, sedem kilometrov pred ciljem, je trdoto spolzkega cestišča spoznal tudi slovenski šampion Primož Roglič (Jumbo-Visma). Triintridesetletnik je na srečo padel pri majhni hitrosti, vseeno pa je polomil kolo. Hitro je prejel kolo ekipnega sotekmovalca, nato pa skupaj s preostalimi pomočniki ujel glavnino in ni izgubil dragocenih sekund. »Z menoj je vse v redu. Lahko bi bilo veliko slabše in vesel sem, da sem preživel še eno kaotično etapo,« je ob prihodu v cilj svoje navijače pomiril Zasavec.

»Zavedati se je treba, da so ceste na jugu Italije ob dežju izjemno spolzke. Trasa etape je načrtovana veliko vnaprej in vremena pač ni mogoče naročiti. Za vse padce v zaključku etape je bila kriva cesta, v primeru psa pa gre za malomarnost lastnika, ki svojega ljubljenčka ni imel pod nadzorom,« je kaotični razplet dirke opisal nekdanji kolesar in selektor mladinske reprezentance Nace Korošec. »To, da se v enem dnevu dvakrat znajdeš na tleh, je zelo redko in vsekakor neprijetno. Poleg odrgnin lahko pusti tudi psihične posledice. Padci velikokrat največ posledic pustijo dan, dva po nesreči, zato je v petek idealen dan, da Roglič proti Evenepoelu poskuša pridobiti nekaj sekund. Njegova padca sta bila hujša od Rogličevega,« je še dodal Korošec.

Edini nasmejan kolesar po kaotičnem zaključku etape je bil Avstralec Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck), ki se je spretno izognil vsem težavam in je bil v sprintu hitrejši od zmagovalca druge etape Jonathana Milana (Bahrain-Victorious) in Madsa Pedersena (Trek-Segafredo). Avstralec je dobil jubilejni deseti zaključek etape v Salernu. Nazadnje so kolesarji etapo Gira v mestecu ob Tirenskem morju končali leta 1995. Kolesarje, sodeč po napovedih, danes čaka še četrti zaporedni deževen dan. Ceste v Neaplju pa so v še slabšem stanju kot tiste včeraj, zato se obeta nov kaotičen dan, katerega cilj bo predvsem ostati na kolesu.