Tri tekme pred koncem rednega dela sezone lige NBA je za Dallas vse bolj realen scenarij, po katerem ne bodo prišli niti do desetega mesta, ki kot zadnje pelje v dodatne tekme za končnico. Moštvo iz Teksasa je namreč klonilo proti Atlanti po podaljšku s 132:130 in doživelo že sedmi poraz na zadnjih osmih tekmah. Luka Dončić je pri neuspehu zbral 22 točk ter po sedem skokov in asistenc, poslušati pa je moral tudi zbadljivke domačih navijačev, ki so mu ob izvajanju prostih metov skandirali, da je preobilen.

Dallasu se je projekt Irving ni izšel

Dallasu se je projekt Kyrie Irving več kot očitno ponesrečil. Ob menjavi zanj, ko so v Brooklyn poslali Spencerja Dinwiddieja, Doriana Finneyja-Smitha in nekaj izborov na prihodnjih naborih, so bili četrti v zahodni konferenci, zdaj pa so enajsti. Irving je prišel z namenom, da bo trener Jason Kidd razbremenil Luko Dončića, a zvezdnika očitno nista uspela razviti prave kemije, res pa je tudi, da Dallasu primanjkuje kakovostnih igralcev, ki bi ju dopolnjevali. Tako tudi bližnja prihodnost moštva iz Teksasa ne zgleda ravno obetavno, zaradi česar se poznavalci najmočnejše lige na svetu počasi že sprašujejo, kdaj bo konec potrpljenja 24-letnega Ljubljančana.

Dallas je imel sicer proti Atlanti priložnost, da tekmo v svojo korist odloči po rednem delu, a je JaVale McGee 0,4 sekunde pred koncem zadel le en prosti met in tekmo poslal v podaljšek. V njem je imel Dončić 1,8 sekunde pred zvokom sirene met za tri točke za zmago, a ga je zgrešil. Najboljši strelec tekme je bil Irving, ki je končal pri 41 točkah. »Luka je na koncu prišel do ugodnega položaja za met, a na žalost zgrešil. On je tisti, ki lahko zadane v takih trenutkih. Tokrat se nam ni izšlo,« je znova mlačno odgovarjal trener Dallasa Jason Kidd, ki je eden glavnih krivcev za položaj moštva. Več kot očitno namreč je, da ni prinesel tistega, kar se je od njega pričakovalo in da moštvo iz Teksasa v igri drugih rešitev, kot da napade zaključujeta Dončić in Irving, nima. Ker so tri tekme pred koncem rednega dela v slabem položaju, tamkajšnji mediji poročajo o resni možnosti, da glavna zvezdnika v letošnji sezoni ne bi več igrala.

Novi zmagi sta zabeležili vodilni moštvi v vzhodni in zahodni konferenci. Milwaukee je na kolena s 117:104 spravil rivala Philadelphio. Goran Dragić se v minuti in pol na parketu ni vpisal med strelce. Denver je v tesnem obračunu s 112:110 ugnal Golden State, v treh minutah in pol pa je tudi Vlatko Čančar ostal brez točke.

Nowitzki, Gasol in Parker v Hiši slavnih

Vodstvo lige NBA in združenje igralcev NBPA sta v soboto dosegla dogovor o novi sedemletni kolektivni pogodbi, ki bo stopila v veljavo s prihodnjo sezono. Najbolj opazen dodatek je turnir med sezono, na katerem bi osem ekip napredovalo v enojni izločilni krog pred zaključnim turnirjem četverice na nevtralnem igrišču. Te tekme bi štele za redni del sezone, kar pomeni, da bi finalista odigrala 83 tekem. Da bi posamezniki ob koncu sezone kandidirali za nagrade, bodo morali nastopiti na vsaj 65 tekmah, moštva, ki zapravljajo največ, se bo omejilo, zneski za podaljšanje pogodb pa povečali. »NBA in združenje profesionalnih igralcev košarke sta dosegla začasni dogovor o novi kolektivni pogodbi, ki čaka na ratifikacijo s strani igralcev in guvernerjev lige,« je vodstvo lige zapisalo v izjavi.

Hkrati so znani tudi izbranci v Hišo slavnih v letošnjem letu. Čast je med drugimi doletela Dirka Nowitzkega, Pauja Gasola, Tonyja Parkerja, Dwyana Wada in trenerja San Antonio Spurs Gregga Popovicha ter njegovo pomočnico Becky Hammon, sicer šestkratno udeleženko tekme zvezd lige WNBA, ki je leta 2014 postala prva ženska pomočnica trenerja v ligi NBA.