Skakalni konec tedna v Vikersundu je zaznamovalo 15 najboljših smučarskih skakalk na norveški turneji Raw air, ki so se prvič pomerile na letalnici. Čast prvega poleta je pripadla Japonki Juki Ito, najdlje med vsemi je letala Slovenka Ema Klinec.

Ema Klinec na vrhu zamenjala prijateljico Niko Križnar

Slovenska smučarska skakalka Ema Klinec je v Vikersund pripotovala s prednostjo dobrih 20 točk v skupnem seštevku za turnejo Raw air in za denarno nagrado 40.000 evrov, kolikor prejme zmagovalka. Nihče v svetu smučarskih skokov si ni upal napovedati, kaj pomeni ta prednost, saj so se skakalke spopadle z zgodovinskim nastopom na letalnici.

Štiriindvajsetletna Slovenka je tudi v povsem novi vlogi dokazala, da prednost na zahtevni turneji ima svoj pomen. Sprva je postala prva ženska, ki ji je uspelo poleteti čez 200 metrov. To ji je uspelo v drugi seriji uradnega treninga, ko je pristala pri 203 metrih. »Kaj naj rečem? Zelo lep preizkus letalnice in prvi zgodovinski poleti za ženske uradno,« velikega dogodka sprva ni hotela na veliki zvon obešati nova slovenska športna junakinja. Ostala je osredotočena na nedeljsko tekmovanje in boj za zmago na turneji, vseeno pa hitro dokazala, da imamo Slovenci letenje na smučeh v krvi.

Tudi na dan tekmovanja je bila svetovna prvakinja s srednje naprave v Oberstdorfu pred dvema letoma prepričljiva. Z dvema najdaljšima poletoma, pri katerih je v prvem poskusu z 226 metri postavila ženski svetovni rekord, je dobila tekmo najboljših petnajstih tekmovalk in se razveselila zmage na turneji. S tem je postala druga Slovenka, ki je bila najboljša na turneji Raw air, saj je lani slavila Nika Križnar. »Naporna turneja. Res bi se rada vsem zahvalila za podporo. Zelo sem vesela, da se je vse sestavilo po načrtih,« je bila skoraj brez besed po velikem uspehu skakalka iz Poljan.

Veliko več je imela povedati njena rojakinja in druga Slovenka, ki je bila deležna zgodovinske tekme na letalnici, Nika Križnar.»Vseh 15 deklet nas je lahko ponosnih, da smo imele to čast, da smo se v tem preizkusile. Noro, koliko je bilo navdušenja in podpore s strani vseh. Vidi se, kako smo podpirale druga drugo. To bo res šlo v zgodovino,« se je pomembnega zgodovinskega trenutka zavedala lanska junakinja turneje Raw air, ki ji na žalost ni uspelo prebiti magične meje 200 metrov. Najdlje jo je neslo 194,5 metra. »Res smo lahko veseli in ponosni na ta zaključek. V naših rokah je ostalo prav vse, tako svetovni rekord kot osvojitev najprestižnejše turneje v vsej sezoni. Polet čez 200 metrov. To so res mejniki. Ema Klinec je letos dokazala, da je najboljša letalka,« pa je zgodovinske trenutke opisal trener Zoran Zupančič.

Granerud zmagovalec sezone 2022/23

V moški konkurenci je bilo vse v znamenju domačina Halvorja Egnerja Graneruda. Norvežan si je na dveh tekmah za svetovni pokal priboril zmago in drugo mesto, s čimer si je že zagotovil veliki kristalni globus za to sezono. Vikingu je veliki met uspel drugič v karieri, saj je bil najboljši že v sezoni 2020/21. Če verjamete ali ne, postal je prvi Norvežan, ki se lahko pohvali z dvema zmagama v skupnem seštevku. Po zaslugi odličnih poletov je v žep pospravil tudi 50.000 evrov za zmago na turneji Raw air. Skupno je Norvežan v letošnji sezoni v žep pospravil že več kot pol milijona evrov. »Počutim se neverjetno. Vikersund je za nas Norvežane posebno mesto in občutek je zares izjemen,« je po velikem uspehu razlagal Halvor Egner Granerud, ki je izpostavil pomembnost Vikersunda. Ta ima pri Norvežanih tak pomen kot pri Slovencih Planica.

Dolina pod Poncami bo polete gostila čez dva tedna, slovenski orli pa so krila razprli že na Norveškem. Na oder za zmagovalce je sicer uspelo skočiti le Anžetu Lanišku, ki je bil včeraj tretji in prav tako tretji skupno na turneji. »Dvakrat tretje mesto. Odlično, se že veselim zadnjih dveh tednov v sezoni,« je bil kratek najboljši slovenski skakalec zime. Da je odličen letalec, je znova pokazal Domen Prevc,ki je dosegel dve uvrstitvi med najboljših deset. Malce je za pričakovanji zaostal le Timi Zajc, ki je lani v Vikersundu postal svetovni podprvak v poletih. »Z Anžetovimi stopničkami je za nami lep konec turneje. Sledi počitek in nadaljujemo v Lahtiju,« je bil kratek glavni trener Robert Hrgota.