Po prikazanem na treningu in včeraj v kvalifikacijah slovenska moška reprezentanca z zvrhano mero optimizma in samozavesti pričakuje današnjo tekmo posameznikov na srednji skakalnici. Anže Lanišek je s suvereno zmago v kvalifikacijah in drugim dosežkom poskusne serije, v kateri je zaostal le za Timijem Zajcem, potrdil odlično pripravljenost. V Planici je bil v štirih skokih v dveh dneh po dvakrat drugi in prvi. »Najbolj je pomembno, da trenutno zelo uživam in želim, da bo tako še naprej. Oba skoka sta bila lepa. Tudi če pride do majhne napake, ne kompliciram, ampak delam majhne popravke. Najbolj sem vesel, da so skoki konstantni v slabih in dobrih razmerah,« je z zanosom pripovedoval Anže Lanišek, potem ko je po pol ure dajanja izjav stopil še pred predstavnike slovenskih tiskanih in internetnih medijev. Samega sebe ne vidi v vlogi favorita. »Veliko je favoritov, vsi začenjamo z ničle in imamo enake možnosti. Bomo videli, mi pa dobri skoki na treningih dajejo samozavest, a jaz raje ne prehitevam dogodkov,« je dodal 26-letni Lanišek, ki je posebej pohvalil odlično pripravljenost skakalnice.

Timi Zajc se je specializiral za rekorde

Timi Zajc se je specializiral, da postavlja nove rekorde. Potem ko je v četrtek na treningu skočil 103 metre, je včeraj v seriji za trening pristal pri 104,5 metra, medtem ko je bil doslej uradni rekord 101 meter. Kvalifikacije je končal na tretjem mestu, potem ko je skočil z enega naletnega mesta višje. »Sploh skok za trening je bil izpolnitev vseh mojih želja. Kvalifikacijski na odskočni mizi ni bil tako lep kot poskusni, a če sem z napako med najboljšimi, to pomeni, da sem v dobri formi in uživam. Za kolajno bo treba narediti popoln doskok v telemark ob dolgem skoku, zato se bo treba tekme lotiti taktično,« je bil nasmejan 22-letni Timi Zajc. Na vprašanje, če je favorit, je odločno odvrnil: »Nisem favorit za kolajno, ampak bom skušal čim bolj uživati. Favorita sta Granerud in Lanišek. Če mi je namenjena kolajna, se bo to zgodilo. Zaradi domače tekme pritisk ni nič večji in grem miren spat, saj sem v dobri formi.«

Žiga Jelar (33. mesto) in Lovro Kos (34.) se nista obremenjevala z uvrstitvijo, ampak s svojo predstavo. Žigo Jelarja je po doskoku, ko mu je vzelo levo smučko in se je akrobatsko rešil, znova zapeklo v kolenu. »Ni bilo časa, da bi mi razbijalo srce, ampak sem se reševal. Skoki so bili boljši kot na treningu, veliko točk sem izgubil zaradi doskoka. Sam sebi bom največji tekmec, a pred menoj je dolga noč. Tukaj nekaj velja le kolajna, jaz sem tega sposoben. Kar je pod odrom za zmagovalce, pospraviš opremo in greš v hotel,« je pripovedoval Žiga Jelar. V Kranjski Gori malo pogreša navijaške troblje, ki so ga v preteklosti zbudile sredi noči. Ker je po duši tudi glasbenik, ga ne motijo koncerti tik ob hotelu Kompas, kjer bivajo slovenski skakalci, ampak celo uživa. »Noben skok se mi ni zdel slab, a bodo več povedali drugi. Zdaj moram narediti še dva lepa skoka. Ne bi stavil, a glede na skoke sta Lanišek in Zajc kandidata, da preskočita konkurenco. Tihi favorit je Jelar,« je razlagal Lovro Kos.

Zupančič: Imamo težave, nismo pa sprti

Smučarske skakalke so imele včeraj na srednji skakalnici uradni trening za današnjo ekipno tekmo. Na njem sta izmed Slovenk nastopili le Maja Vtič in Katra Komar, ki sta imeli še zadnjo interno tekmo za četrto mesto v reprezentanci za današnjo tekmo. Selektor Zoran Zupančič je na osnovi rezultatov iz kvalifikacij, tekme v četrtek in včerajšnjih dveh serij za trening odločil, da se bo Niki Križnar, Emi Klinec in Niki Prevc pridružila Maja Vtič.

»Prednost Vtičeve je bila takšna, da bi morala Komarjeva prikazati dva super skoka. Želimo si takšnih skokov, kot sta jih pokazali Nika Križnar in Nika Prevc v finalu v četrtek, saj bi pomenila boj za kolajno. Klinčeva je na mizi za fizioterapijo po ves dan, saj zjutraj, ko se zbudi, noge ne more stegniti in skrčiti. Čuti enako bolečino kot pred drugo težko poškodbo kolena decembra 2018. Križnarjeva zaradi izolacije ne sme na masaže, da preprečimo okužbo fizioterapevta. Zaradi dopinga moramo biti zelo previdni pri zdravilih, zato nekaterih ne smemo uporabljati. Edini zdravili sta čaj in nalgesin,« je pojasnil glavni trener ženske vrste Zoran Zupančič, ki je zanikal slabe odnose v reprezentanci. »Imamo težave, nismo pa skregani. Vse skušamo narediti, da pomagamo dekletom. Psihološko stanje je načeto, skušamo se pogovarjati in jih motivirati. Lahko delajo s svojim psihologom, kot Klinčeva in Bogatajeva, druge, Križnarjeva, so končale takšno sodelovanje,« je bil jasen Zupančič, ki je napovedal, da se bo za kolajno na ekipni tekmi borilo pet reprezentanc: Norveška, Avstrija, Japonska, Nemčija in Slovenija, če bo imela resnično dober dan. 

Izidi kvalifikacij v smučarskih skokih, srednja skakalnica, moški: 1. Lanišek (Slo) 141,6 (98), 2. Kraft (Avs) 137,4 (97,5), 3. Zajc (Slo) 137,1 (99), 4. Geiger (Nem) 136,45 (98), 5. R. Kobajaši (Jap) 135,7 (101), 6. Granerud (Nor) 134,1 (95,5), 7. Tschofenig (Avs) 132,8 (98,5), 8. Kubacki (Pol) 131,7 (95), 9. Wellinger (Nem) 130,7 (97), 10. Žyla (Pol) 129,4 (95,5), 33. Jelar 118,5 (96), 34. Kos (oba Slo) 118,3 (90).