Norveški smučarski skakalec Halvor Egner Granerud je tudi na poletih v Kulmu nadaljeval z izjemnimi skoki, ki jih je kazal v zadnjem obdobju. 26-letni Norvežan je pravo formo ujel pred začetkom novoletne turneje in v Kulmu z dvema zmagama poskrbel, da je na desetih posamičnih tekmah zaporedoma stopil na oder za zmagovalce. Z novimi 200 točkami je Norvežan poskrbel za menjavo na vrhu skupnega seštevka svetovnega pokala, kjer je do tega vikenda kraljeval Poljak Dawid Kubacki.“»Neverjeten občutek, da ponovno nosim rumeno majico vodilnega. Trdo sem delal zanjo vse od zaključka sezone 2020/21, ko sem jo imel zadnjič nadeto na finalu v Planici,« je bil zgovoren Halvor Egner Granerud.

Norvežan v Kulmu ni delal napak in prav vsakič letel v dno skakalnice. »V zadnjih sezonah so bili poleti na sporedu vedno takrat, ko nisem bil v najboljši formi. Tukaj sem užival vse od prvega skoka in res je bilo odlično,« je celoten vikend povzel Norvežan, ki je prišel do svoje 19. in 20. zmage kariere.

Zajcu se je končno sešlo

Veliko razlogov za veselje imajo tudi v slovenskem taboru. Orli so znova potrdili, da so letalna velesila. Oba dneva je šest slovenskih skakalcev prišlo do točk svetovnega pokala, za vrhunca pa sta poskrbela Domen Prevc v soboto in Timi Zajc v nedeljo. Predvčerajšnjim, ko so bile razmere na letalnici malce bolj zahtevne, je vzgonski veter odlično izkoristil Domen Prevc. Kljub izjemno nizki krivulji leta, je pokazal vse svoje letalsko mojstrstvo in poletel do tretjega mesta. Mlajši izmed bratov Prevc je na oder za zmagovalce poletel prvič po štirih letih. »Res sem vesel, da sta mi uspela dva super poleta in s tretjim mestom sem resnično zadovoljen,« je bil kratek Domen Prevc. Med deseterico sta zaključila še Timi Zajc na šestem mestu in Žiga Jelar na sedmem. Kljub dobremu rezultatu je bil dobitnik malega kristalnega globusa ogorčen nad žirijo tekmovanja, ki je veliko spreminjala nalet. »Pokazal sem, da znam leteti, a še vedno me imajo za drugokategornika. Očitno jih moram še enkrat presenetiti. Čeprav zelo uživam v poletih, je bila to še ena tekma, kjer mi niso pustili, da se borim za najvišja mesta,« je bil razočaran Jelar.

Timi Zajc je že v sobotnem finalu v zraku našel prave občutke in nato v nedeljo nadaljeval z odličnimi poleti. Prvič v sezoni na tekmi ni storil nobene napake in takoj je poletel na oder za zmagovalce. Premoč je moral priznati le izjemnemu Norvežanu. »Po dolgem času sem ponovno na stopničkah. Res lepi poleti in moram uživati,« je odleglo svetovnemu podprvaku v poletih. Nad celotno ekipo in celim vikendom je bil zadovoljen tudi glavni trener Robert Hrgota. »Dvoje stopničke in vsaj pet skakalcev je imelo vsaj en polet za v najboljšo šesterico. To je dokaz, da imamo kvaliteto in lahko umirjeno zremo proti nadaljevanju sezone,« je sklenil Velenjčan. Oba dneva je v Kulmu odlično letel tudi domači adut Stefan Kraft, ki je bil drugi in tretji.

Ema Klinec blestela v vetrovnem Hinterzartnu

Skakalke so svoje moči merile v nemškem Hinterzartnu. Najboljša skakalka konca tedna je bila Ema Klinec, ki je obe posamični tekmi sklenila na drugem mestu. Do druge najvišje stopničke je obakrat prišla po zaslugi odličnega finalnega skoka. Tako v soboto kot nedeljo je imela najboljšo oceno finala. »Za menoj je res dober vikend. Štiri od šestih skokov tu sem bila najboljša. Sedaj si moram le še bolj zaupati in z veseljem grem v Willingen,« je bila nad dobrimi skoki navdušena Klinčeva, ki je bila najboljša tudi v kvalifikacijah za obe tekmi. V Hinterzartnu je sicer oba dneva rezultate krojil veter, zato nobena skakalka ni bila tako stabilna kot Ema Klinec. V soboto je zmagala domačinka Katharina Althaus, ki je bila včeraj šele 14. V nedeljo pa je bila najboljša Anna Odine Stroem, ki je bila v soboto deseta. Z vikendom v Nemčiji je bila z dvema uvrstitvama v finale zadovoljna tudi Maja Vtič, ki je v petek dopolnila 35. let. Čeprav je bila dvakrat v finalu, je bila nad svojimi nastopi razočarana Nika Križnar, ki si želi, da bo skoke iz Hinterzartna čim prej pozabila.

Svetovni pokal za moške in ženske se bo prihodnji konec tedna nadaljeval v Willingenu.