Priprava je enostavna, potrebujete pa le nekaj osnovnih sestavin, ki skupaj pričarajo veliko okusa. Čebula + korenje + paradižniki in nekaj čisto enostavnih, a odličnih začimb pričarajo toplo, kremno in ravno prav sladko juho, ki jo morate poskusiti. Ker je lepo naravno kremna, ne potrebujete smetane, lahko pa jo pred postrežbo okrasite z nekaj kapljicami smetane ali pa s parmezanomom.

Ta juha je super uvod v obrok, če jo pa postrežete npr. s sirnim toastom, pa je čudovit samostojni obrok.

Ta juha je izredno naravnega, ne presladkega okusa, kot so nekatere paradižnikove juhe, pa še popolnoma naravno kremna je. Res je dobra. Pripravite je več in jo potem pogrejte, a je nikar ne pozabite pokriti, saj med segrevanjem zaradi kremavosti rada šprica.

Najprej pa še nekaj receptov za juhe, ki se prav tako odlično pogrejejo:

Resnično enostavna in okusna kremna bučna juha

Juha iz rdeče leče z zelenjavo

Kremna zelenjavna juha z lečo

Še več receptov za odlične juhe in enolončnice najdite pod oznako Juhe.

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 4 večje porcije ali 6 majhnih)

olje

1/2 čebule

2 srednje velika ali 4 manjša korenja

4 stroki česna

1 žlica paradižnikovega koncentrata

1 žlica moke (neobvezno)

2 pločevinki paradižnovih pelatov (2 x 400g)

1,2 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in zelenjavne kocke)

1 žlička suhega origana

1 lovorjev list

sol, poper

čilijevi kosmiči za okras (neobvezno)

parmezan za okras (neobvezno)

PRIPRAVA

Čebulo seseljajte, česen prav tako, korenje pa olupite in narežite na kockice ali na kolute.

V večji kozici segrejte žlico olja in na segretem najprej zmehčajte čebulo. Dodajte korenje in česen ter pražite nekaj minut. Nato dodajte origano, paradižnikov koncentrat in moko ter premešajte in kuhajte še nekaj minut.

V kozico zlijte paradižnikove pelate ter zelenjavno osnovo – vodo lahko zlijete tudi v konzervi in ju tako umijete ter porabite resnično vse pelate. V juho vrzite še lovorjev list in premešajte ter kuhajte približno 30 minut, da se korenje skuha in da se juha malenkost zgosti.

Iz juhe vzemite lovorjev list in juho kremno spasirajte (s paličnim mešalnikom, v mešalniku … kar imate na razpolago). Če želite, lahko juho pustite tudi bolj gosto in spasirate le del juhe ali pa celo to ne. Juho poskusite in po potrebi dosolite in poprajte.

Juho servirajte, po želji okrasite s smetano in/ali s (sesekljanim) peteršiljem ter poprom ali čilijevimi kosmiči in postrezite.