Slovenski rokometaši so edini pripravljalni tekmi pred jutrišnjim odhodom v Katovice odigrali z Madžari in se razšli z bratsko delitvijo točkovnega plena. Vzhodni sosedi so v četrtek v Ljutomeru zmagali z 28:27, pred domačimi gledalci v Veliki Kaniži v bližini državne meje s Slovenijo pa so izgubili z 29:32. Selektor Uroš Zorman bo danes objavil seznam 18 reprezentantov, ki bodo začeli prvi del svetovnega prvenstva na Poljskem, v katerem se bodo v skupini v Katovicah pomerili s Savdsko Arabijo (12. januar), gostiteljico (14. januar) in Francijo (16. januar).

Poleg Tima Cokana je Zorman v reprezentanco za povratno tekmo z Madžarsko naknadno vpoklical še Jerneja Drobeža, dobra novica iz slovenskega tabora pa je bila, da je z Blažem Jancem, ki je na prvem dvoboju v Ljutomeru že v prvem polčasu dobil močan udarec v koleno – do konca tekme potem ni več stopil na igrišče – in katerega nastop v Veliki Kaniži je bil zelo vprašljiv, vse v redu. Član Barcelone je zaigral in se enkrat vpisal med strelce, od njegovih soigralcev pa so bili tokrat »tehnološki višek« Dean Bombač, Blaž Mačkovšek, Klemen Ferlin in Gašper Horvat. »Nismo pozabili prve tekme v Prlekiji, na kateri so nam Madžari vzeli že dobljeno tekmo iz rok. Na povratnem dvoboju gremo po maščevanje in zmago,« je pred sobotnim obračunom napovedal vratar Urban Lesjak (v Ljutomeru je zbral devet obramb, na Madžarskem eno) – in zadel v polno.

Štrije s po štirimi goli

Začetek je sicer pripadel Madžarom, ki so povedli s 3:1 in 7:4, a po sedmih izenačenjih sta tekmeca tudi na odmor odšla brez zmagovalca (13:13). Tudi drugi polčas se je začel po scenariju iz prvega, gostitelji pa so si v uvodnih desetih minutah kar petkrat priigrali tri gole prednosti, nazadnje pri 21:18. Potem so na igrišču zagospodarili Slovenci, ki so sredi drugega polčasa po golu Domna Makuca najprej izenačili na 22:22, nato pa v šestih minutah naredili delni izid 4:1 za vodstvo s 26:23. Madžari so se z dvema zaporednima goloma približali le na minus ena (25:26), toda Slovenci so »ponovili vajo« z delnim izidom 4:1 in pri 30:26 v 57. minuti je bila tekma odločena.

Organizator igre Rok Ovniček je bil eden izmed štirih slovenskih reprezentantov (poleg njega še Jure Dolenec, Aleks Vlah in Staš Slatinek Jovičić), ki so se po štirikrat vpisali med strelce, vratar Jože Baznik pa je zbral deset obramb. »Madžarom smo se oddolžili za četrtkov poraz v Ljutomeru. Že na prvi medsebojni tekmi smo jih imeli pod nadzorom, a nas je pokopala porazna končnica. Na Madžarskem smo bili bolj sproščeni, igrali smo tudi z višjim ritmom in precej lažje prihajali do zadetkov. Tehtnico smo nagnili na našo stran v zadnjih petnajstih minutah, sobotna zmaga pa je lepa popotnica pred odhodom na svetovno prvenstvo,« je ocenil Rok Ovniček, član francoskega Nantesa, ki je imel na začetku priprav težave z ramenom, a so te zdaj na srečo že preteklost.