Karel Destovnik s partizanskim imenom Kajuh, pesnik, prevajalec in narodni heroj, se je rodil 13. decembra 1922, tako da se obletnica zaznamuje z enoletno zamudo, saj prejšnji minister za kulturo Vasko Simoniti leta 2022 ni želel razglasiti za Kajuhovo leto. Nova vlada je nato leto 2023 razglasila za Kajuhovo leto kot poklon pesnikovi ustvarjalnosti in njegovi vlogi v kolektivni zavesti Slovencev.

Letos mineva tudi 30 let od smrti arhitekta Edvarda Ravnikarja, zato je vlada na pobudo ministrstva za kulturo leto 2023 razglasila za Ravnikarjevo leto. Dogodki, s katerimi bodo počastili 30. obletnico Ravnikarjeve smrti, še niso znani, na ministrstvu za kulturo se bodo še ta mesec dobili z organizatorji dogodkov in sestavili program.

Vlada je leto 2023 razglasila tudi za Tavčarjevo leto ob 100-letnici smrti pisatelja, ki velja za enega najpomembnejših literarnih ustvarjalcev realizma na Slovenskem in politikov tedanje liberalne stranke. Pri snovanju zaznamovanja Tavčarjevega leta bo sodelovala tudi občina Gorenja vas - Poljane pri Visokem, v kateri je bil Tavčar rojen, predvidoma februarja pa bodo predstavili podrobnejši program.