Nekaj, česar v ligi NBA še nismo videli. Besede, ki jih ob imenu Luke Dončića zapišemo pogosto. Če bi vprašali 23-letnega Ljubljančana, bi si bržkone želel, da bi se nanašale na število osvojenih prstanov, a za zdaj se bo moral zadovoljiti z osebnimi dosežki. Tokratni je resnično nekaj posebnega. Dallasova številka 77 je namreč ob zmagi proti New Yorku po podaljšku dosegla dih jemajočih 60 točk, ob tem pa zbrala še 21 skokov in 10 asistenc. Gre za prvi trojni dvojček v zgodovini lige NBA z vsaj 60 točkami in vsaj 20 skoki.

»Hudičevo sem utrujen. Potrebujem regeneracijsko pivo,« je po tekmi ostal zvest svojemu hudomušnemu karakterju Luka Dončić. Ob neverjetnem košu po namerno zgrešenem prostem metu, ki je Dallasu prinesel podaljšek, je celo zaplesal. »Mislil sem, da sem dosegel koš za zmago. A sem hitro uvidel, da sem izsilil 'le' podaljšek,« se je namuznil trenutno drugi najboljši strelec lige. Dallas je še 35 sekund do konca zaostajal velikih devet točk, a mu je uspelo izvleči zmago po dodatnih petih minutah. V zadnjih dvajsetih letih ob takšnem zaostanku in tako malo sekundah do konca obračuna v 13.884 primerih to ni uspelo nikomur. Glavni razlog za to je bil, jasno, Dončić, ki je v zadnjem obdobju v izjemni formi. Njegov Dallas je v seriji štirih zaporednih zmag, izbran je bil za košarkarja tedna v zahodni konferenci, na zadnjih treh tekmah pa je skupno zbral 142 točk, 38 skokov in 27 asistenc. Uganili ste: to do zdaj ni uspelo še nikomur, povprečno pa znaša 47,3 točke, 12,7 skoka in 9,7 asistence na tekmo. Soočen z neverjetno statistiko proti New Yorku je Dončić hitel pojasnjevati predstavnikom medijev, naj ne pozabijo še na dve ukradeni žogi in blokado.

»Narediti nekaj, kar še nikomur ni uspelo v ligi NBA, je izjemno težko. Pred njim je bilo nekaj izjemnih posameznikov. Wilt Chamberlain in Elgin Baylor, denimo, a Luka se je dvignil in naredil povsem svojo kategorijo,« je z izbranimi besedami svojega zvezdnika pohvalil trener Dallasa Jason Kidd. Dončić je proti New Yorku dosegel 85 točk moštva iz Teksasa od skupno 126 oziroma pri tem asistiral. Hkrati je izenačil rekord Jamesa Hardna za največ doseženih točk ob trojnem dvojčku. »Nam se vse skupaj ne zdi tako presenetljivo, saj njegovo veličino spremljamo na vsakem treningu. No, kar mu je uspelo tokrat, je resnično impresivno. Številka 77 je nekaj povsem svojevrstnega,« ocenjuje Dallasov Dwight Powell.

Dončićeva predstava, presegel je tudi Tonyja Parkerja, ki je imel s 55 točkami evropski rekord na tekmah lige NBA, ni ostala neopažena med drugimi zvezdniki. »Dončić kot iz videoigre,« je na twitterju zapisal Kevin Durant. »Luka se enostavno zabava,« je ocenil Trae Young. »V Dallasu bo kmalu nov kip,« pa meni Kevin Garnett. x