Za resolucijo je glasovalo 541 poslancev, dva sta bila proti, trije pa so se glasovanja vzdržali.

Poslanci so v resoluciji izrazili zgroženost spričo nedavnih obtožb, da so sedanji in nekdanji poslanci ter zaposleni v Evropskem parlamentu vpleteni v korupcijo, pranje denarja in sodelovanje v kriminalni organizaciji. Pri tem tudi opozarjajo, da so pri zaznavanju korupcije odpovedali notranji sistemi in obsojajo domnevne poskuse podkupovanja s strani Katarja.

Poslanci so s sprejetjem resolucije prekinili vse delo na zakonodajnih besedilih, povezanih s Katarjem, zlasti glede vizumske liberalizacije in sporazuma med EU in Katarjem o letalstvu, pa tudi načrtovane obiske, dokler se zadeve ne razjasnijo. Prav tako zahtevajo prepoved vstopa predstavnikom katarskih interesov v Evropski parlament, dokler sodne preiskave ne bodo dale jasnih rezultatov, so sporočili z Evropskega parlamenta.

Izrazili so zaskrbljenost zaradi morebitnih konfliktnih interesov zaradi postranskih zaposlitev, zlasti ko posamezni poslanci delujejo kot menedžerji, so člani odborov ali svetujejo bankam, multinacionalnim družbam ali podjetjem, uvrščenim na borzo. V luči tega so podprli sistem prijave premoženja na začetku in ob koncu mandata.

Odločili so se tudi za prepoved kakršnega koli zunanjega financiranja poslancev ter zaposlenih v političnih skupinah. Parlament si bo v luči tega prizadeval za uveljavitev prepovedi prejemanja donacij evropskim poslancem in političnim strankam iz tretjih držav na ravni EU, zato Evropsko komisijo poziva k pripravi ustreznega zakonodajnega predloga.

Parlament predlaga oblikovanje posebnega preiskovalnega odbora

Parlament se je zavzel tudi za oblikovanje preiskovalnega odbora po koncu tekoče preiskave in sojenj, ki bo preiskal primere korupcije in neprimernega ravnanja s strani tretjih držav, ter za vzpostavitev posebnega odbora, ki bo pregledal vrzeli v okviru pravil parlamenta in predlagal spremembe. Prav tako Evropski parlament poziva Komisijo, naj končno predstavi predlog za vzpostavitev neodvisnega etičnega odbora, za kar so se v parlamentu zavzeli že septembra lani.

Sprejetje resolucije sledi enemu največjih korupcijskih škandalov v zgodovini Evropskega parlamenta, v katerem naj bi se Maroko in Katar vmešavala in vplivala na politične in gospodarske odločitve Evropskega parlamenta. Preiskovalci so v okviru preiskave obtožb od minulega konca tedna pridržali več ljudi, belgijska policija pa je na domu zdaj že razrešene podpredsednice Evropskega parlamenta Eve Kaili, pri njenem očetu Aleksandrosu in nekdanjemu evroposlancu Antoniu Panzeriju zasegla kar 1,5 milijona evrov gotovine ter telefone in računalnike.