Pravnim osebam in profesionalnim uporabnikom sistema e-sodstvo, npr. upraviteljem, odvetnikom in državnim odvetnikom, je v okviru elektronskega poslovanja v postopkih zaradi insolventnosti že nekaj časa omogočeno vlaganje elektronskih vlog in elektronskih predlogov za začetek postopka zaradi insolventnosti in vlaganje elektronskih prijav terjatev v postopkih zaradi insolventnosti.

Poleg tega jim je omogočen tudi vpogled v elektronska pisanja v posameznem postopku zaradi insolventnosti, v katerem nastopajo kot stranka, zastopajo stranko oziroma opravljajo naloge upravitelja.

Ta opravila, od vlaganja vlog, prijave terjatev in vpogledov prek portala e-sodstvo do vročanja v varni elektronski poštni predal, so v digitalni obliki odslej na voljo tudi potrošnikom, podjetnikom in zasebnikom, ki so udeleženi v postopkih zaradi insolventnosti.

Za dostop do sistema se morajo najprej registrirati prek portala e-sodstvo kot zunanji kvalificirani uporabniki, po uspešni prijavi pa lahko nadaljujejo z elektronskimi opravili na podportalu eINS, je pojasnilo sodišče.