V Panevezys so košarkarji Cedevite Olimpije odpotovali z jasnim ciljem, da prekinejo niz petih zaporednih porazov v evropskem pokalu. A želja se jim ni uresničila. Slab prvi polčas v kombinaciji s sila razpoloženim nasprotnikom je pripeljal do novega neuspeha, po katerem Ljubljančani v skupini A še vedno edini ostajajo brez zmage. Za osmim mestom, ki še pelje v končnico, sicer ne zaostajajo veliko, le dva uspeha. V prihodnjem tednu bo v Stožicah gostoval nemški Ulm.

Potem ko je postalo jasno, da se po Karlu Matkoviću vračata še Zoran Dragić in Lovro Gnjidić, so košarkarji Cedevite Olimpije pred pomembnim obračunom proti Lietkabelisu dobili še eno razveseljivo novico. Pri nasprotniku namreč zaradi poškodbe ni bilo v kadru Željka Šakića, ki je pomemben člen zasedbe trenerja Nenada Čanaka. A tu so se dobre novice za Ljubljančane tudi končale. Hitro po uvodnem sodnikovem metu je namreč postalo jasno, da je litovsko moštvo izjemno razpoloženo pri metih za tri točke. Hkrati je pri gostih že v peti minuti tretjo osebno napako dobil Amar Alibegović, ki je dobro začel dvoboj. Trener zmajev Jurica Golemac je nato poskušal tudi z visokim dvojcem Matkovič - Alen Omić ter celo s consko obrambo. Vse, da bi zmedel gostitelje, a je bil neuspešen. Še tisto malo, kar so košarkarji Lietkabelisa zgrešili, so nato popravili z napadalnimi skoki in koši iz drugih priložnosti.

Zaskrbljujoča poškodba Murića

Dokler je napad Olimpije tekel, dobro se je vklopil Dragić, razlika še ni bila visoka. A ko so košarkarji litovskega moštva dvignili agresivnost, je začela rasti. Ob tem je lahko Golemca zaskrbela še grimasa kapetana Eda Murića, ki je dobil udarec v koleno, a je lahko nadaljeval igro. Na soigralce se je zaradi kolapsov v obrambi pogosto jezil Dragić, ki kar ni mogel verjeti, kako lahko napake delajo po dobrih 20 ali celo 22 sekundah dela. Obenem je lahko le snel kapo pred gostitelji, ki so kaznovali vsako napako nasprotnika, igrali izredno potrpežljivo in zadevali tudi tisto, česar sicer ne. Po 20 minutah so bili za tri točke uspešni kar devetkrat iz 13 poskusov, po zadeti trojki Gyorgyja Golomana pred zvokom sirene pa so povedli za 18 točk.

V nadaljevanju je Olimpijo čakalo težko delo, v drugi polčas je krenila brez Murića. Očitno udarec v koleno ni bil povsem nedolžen, tako da kapetan Ljubljančanov ni mogel nadaljevati igre. Se je pa hitro razigral Alibegović, ki je dosegel uvodnih šest točk za goste, ki jim v obrambi še naprej ni uspelo omejiti nasprotnika. Sredi tretje četrtine je tako Lietkabelis povedel za kar 20 točk, a nato le nekoliko popustil. Košarkarji v zelenih dresih so nasprotniku odvzeli met za tri točke in začeli topiti prednost. Sredi zadnje četrtine so mukoma prišli na minus devet ter imeli še napad. Povsem sam je ostal pri metu za tri točke Alibegović, ki je zgrešil, na drugi strani je bil natančen Kristian Kullamae in tekma je bila odločena. Zmaji so sicer 25 sekund pred koncem tekme prišli na minus tri, a jim je za preobrat zmanjkalo časa.

Prvi polčas za pozabo

»Katastrofalno smo šli v tekmo, katastrofalno odigrali prvi polčas. Bili smo mehki, neorganizirani. Razmišljali smo samo o napadu, obramba nas ni zanimala. Napad je sicer funkcioniral, a ko dobiš ob polčasu 60 točk, je jasno, da na parketu nisi pustil vsega, kar bi moral. V drugem polčasu sem našel šest, sedem igralcev, ki so se bili pripravljeni boriti in tepsti, a nam je žal zmanjkalo časa,« je bil razočaran trener Olimpije Jurica Golemac. Podobno je razmišljal Amar Alibegović. »V prvem polčasu smo jim dovoljevali preveč v obrambi. Ker smo hodili pod bloki, so ostajali sami in zadevali odprte mete za tri. Tako so se razigrali in v drugem polčasu zadeli kar nekaj težkih prek naših rok. Na koncu smo se skoraj vrnili, a smo v prvem polčasu storili enostavno preveč napak.«

Evropski pokal, 6. krog, drugi izidi v skupini A: Joventut – Bourg 80:85, Brescia – Venezia 60:80, Bursaspor – Cluj 95:80, Prometej – Ulm 105:106, vrstni red: Bourg 5-1, Joventut, Bursaspor in Venezia po 4-2, Ulm, Lietkabelis in Prometej po 3-3, Cluj in Brescia po 2-4, Olimpija 0-6.