Nemški selektor Hansi Flick je o gesti »pokritih ust« po porazu proti Japonski z 1:2 dejal: »To je bil znak, sporočilo, ki smo ga želeli poslati. Želeli smo prenesti sporočilo, da nas je Fifa utišala.«

Mednarodna nogometna federacija bi lahko članom elfa izrekla disciplinske ukrepe v skladu z 11. členom njenega disciplinskega kodeksa. V njem piše, da lahko kaznujejo tistega, ki »športno prireditev izkoristi za demonstracije nešportne narave«.

V Fifi uradno niso komentirali dejanja nemškega moštva, vendar pa po poročanju dpa krovna zveza ne bo izrekla uradnih disciplinskih ukrepov.

»Želeli smo uporabiti trak, s katerim bi izrazili podporo vrednotam, ki jih zagovarjamo v nemški reprezentanci, kot so raznolikost in medsebojno spoštovanje. Skupaj z drugimi narodi smo želeli, da se naš glas sliši,« so prek družbenih omrežij sporočili iz nemške zveze.

»Ni šlo za politično izjavo, o človekovih pravicah se ni mogoče pogajati. To bi moralo biti nekaj samoumevnega, a še vedno ni tako. Zato je to sporočilo za nas tako pomembno. Prepoved traku je enako, kot bi nam odrekli glas. Stojimo za svojim stališčem.«

Kampanjo OneLove so podprli v sedmih evropskih reprezentancah. Poleg Nemčije so kampanjo podprli predstavniki Anglije, Walesa, Belgije, Švice, Danske in Nizozemske.

Med prvenstvom v Katarju, v kateri je moška homoseksualnost še vedno obravnavana kot kaznivo dejanje, bi kapetani reprezentanc nosili trak bele barve, na katerem bi bilo napisano geslo One Love (ena ljubezen) s črnimi črkami ter narisano srce v mavričnih barvah s črno obrobo in z belo barvo izpisano številko 1 v sredini. Mavrična zastava je sicer uradni simbol LGBT-skupnosti.

Izvršni direktor danske nogometne zveze Jakob Jensen je potrdil, da preučujejo pravne možnosti, kako ukrepati proti Fifi, vendar pa je hkrati dejal, da se »ne morejo takoj obrniti na športno arbitražno sodišče (Cas)«.