Potem ko slovenska košarkarska reprezentanca na zadnjem svetovnem prvenstvu ni nastopila, saj se je opekla v kvalifikacijah, si to pot podobne napake ni dovolila. Zelo okrnjena zasedba selektorja Aleksandra Sekulića je ponovno presenetila, saj je v Kopru povsem zasluženo in suvereno odpravila še Nemčijo in tako izpolnila tihi cilj, da si pot v Azijo pribori že po drugem ciklu drugega dela kvalifikacij. Slovenijo čakata do konca še tekmi proti Estoniji (24. februar 2023) in Izraelu (27. februar 2023), ki pa vseeno ne bosta povsem nepomembni, saj bi si z morebitnima zmagama izboljšala položaj na lestvici Mednarodne košarkarske zveze Fiba, s tem pa tudi izhodišče pri žrebu skupin za košarkarsko svetovno prvenstvo.

Odlična Samar in Morgan

Petkova izredno pomembna zmaga proti Izraelu, pri kateri sta vidno vlogo odigrala mlada Žiga Samar in Urban Klavžar, očitno ni spodbudila slovenskih navijačev, da bi v večjem številu obiskali dvorano Bonifika. Kapetana Eda Murića in soigralce je s tribun spodbujalo okoli 1300 gledalcev, k slabemu obisku pa je morda pripomogla visoka cena vstopnic, ki so znašale 25 evrov, na dan tekme pa 30 evrov. Začetno vzdušje v dvorani Bonifika je bilo po štirih točkah Nemcev precej turobno, a se je stanje kaj hitro popravilo. Nekaj točk Slovenije je bilo dovolj, da so prisotni oživeli in s tem podali roko svojim ljubljencem na parketu. Gostitelji so proti Nemčiji, ki si je vozovnico za svetovno prvenstvo zagotovila v petek, začeli obetavno, ko pa je selektor Aleksander Sekulić na klop zaradi dveh osebnih napak potegnil Samarja, nekaj trenutkov pozneje pa še Jordana Morgana, je igra občutno padla. Tokratni nasprotnik je bil precej kakovostnejši od Izraela, zato je hitrih 14:0 bronaste reprezentance z minulega evropskega prvenstva Sekulića prisililo, da je na parket vrnil svoja glavna aduta. Igra se je posledično popravila, Slovenija pa je z delnim izidom 14:2 v drugi četrtini znova prevzela nadzor nad obračunom. Prednost gostiteljev je ob glavnem odmoru znašala ugodnih sedem točk, lahko pa bila še višja, če bi bili bolj zbrani s črte prostih metov. Od 18 poskusov so jih zgrešili namreč kar deset.

S štirimi zaporednimi točkami je Slovenija ob vstopu v drugi polčas dala nov jasen signal, da jo tudi tokrat zanima le zmaga. Sekulić je prvič v igro poslal tudi Leona Stergarja, ki si je hitro nabral tri osebne napake. Košarkarji v modrih dresih so bili v napadu precej razbremenjeni in so pogosto prihajali do lahkih zaključkov, v obrambi pa podobno kot proti Izraelu grizli in nasprotnika silili v napake ali zgrešene mete. Tako ni čudno, da se je prednost Slovenije v drugih 20 minutah nekajkrat približala celo 20 točkam, pomembna in velika zmaga pa kljub zaključnemu jurišu Nemcev ni bila niti v enem trenutku ogrožena.

Uvrstitev na SP ne sme biti samoumevna

»Zavedali smo se kakovosti Nemčije, ki je v petek suvereno dobila Finsko. Čeprav so se s tem že uvrstili na svetovno prvenstvo, so v Koper prišli po zmago. Mi smo znova pokazali požrtvovalno igro v obrambi, igrali borbeno in moštveno. To so prave komponente, s katerimi lahko računaš na zmago, kar smo tudi dosegli. Uvrstitev Slovenije na svetovno prvenstvo ne sme biti samoumevna. To je velika stvar in vse čestitke igralcem,« je po zmagi povedal slovenski selektor Aleksander Sekulić, eden najboljših posameznikov Slovenije Žiga Samar, ki je kljub vsega 21 letom izbrano vrsto vodil zrelo in zbrano, pa je dodal: »Čeprav je bila reprezentanca to pot sila oslabljena in se vsi igralci niti nismo poznali med seboj, nisem presenečen, kako smo igrali na tekmah proti Izraelu in Nemčiji. Od prvega dne smo poudarjali, da moramo biti agresivni v obrambi, kar smo tudi storili. To nam je močno olajšalo delo. Na obeh obračunih smo od prve do zadnje sekunde igrali moštveno, kar mora biti vodilo tudi v prihodnje.«

Kvalifikacije za SP, drugi del, četrti krog, drugi tekmi v skupini J: Finska – Estonija 91:71, Švedska – Izrael 71:68, vrstni red: Nemčija in Finska po 18, Slovenija 17, Švedska 15, Izrael 13, Estonija 12.