Ob šesti zmagi na sedmi domači tekmi v sezoni je 20 točk k uspehu prispeval Spencer Dinwiddie, 19 pa Christian Wood. Prav Dinwiddie je bil ključni igralec tekme in na tesnem dvoboju v zadnjih dveh minutah in pol trikrat zadel za tri točke.

Pri Portlandu so bili najbolj učinkoviti Jerami Grant s 37 koši, Damian Lillard z 29 točkami in 12 asistencami ter Afernee Simons s 24 točkami.

Ponoči sta blestela tudi Jayson Tatum in Joel Embiid. Tatum je dosegel 43 točk za šesto zaporedno zmago Bostona. Lanski finalisti lige so s 117:108 ugnali Detroit.

Embiid pa se je s Philadelphia 76ers veselil zmage nad Atlanta Hawks 121:109, sam pa je na tej tekmi dosegel kar 42 točk.

Washington Wizards pa so s 121:112 premagali Utah. Izstopal je nekdanji Dončićev soigralec pri Dallasu Kristaps Porzingis z 31 točkami in 10 skoki. Kljub porazu Utah še vedno vodi na zahodu.

Osrednja pozornost medijev, tudi onstran Atlantika, je namenjena novemu dosežku 23-letnega Ljubljančana, ki je sicer minuli teden priznal utrujenost po dveh porazih njegovega Dallasa. Svojo energijo je pripisal odličnemu dnevu okrevanja in "dvema, trem, štirim" kavam espresso pred tekmo ter energetski pijači.

Rezultat je znan, trojni dvojček, ki ga je trener Dallasa Jason Kidd v izjavi po koncu tekme označil kot le »kratek sprehod Dončića po parku«.

Ljubljančan je vpisal svoj že četrti trojni dvojček v karieri s 40 točkami, kar ga po raziskavi ESPN Stats & Information uvršča na šesto mesto v zgodovini lige NBA.

Do te izjemne predstave je prišlo po tem, ko je Dončić prvič v tej sezoni dvakrat pristal pod 30 točkami. Njegovih devet zaporednih tekem s 30 točkami je bil drugi najdaljši takšen niz, pred njim pa je le legendarni Wilt Chamberlain s 23 tekmami s 30 točkami na začetku sezone 1962/63.

Kidd je po zaporednih porazih proti Orlando Magic in Washington Wizards, ko je Dončić zadel skupaj 17 od 50 metov iz igre, izrazil zaskrbljenost, da Mavsi od svojega superzvezdnika zahtevajo preveč.

»Tudi on je zgolj človek,« je dejal Kidd. »Tisti, ki ga poznamo, vemo, da se po dveh zaporednih porazih in ne najboljšem izkupičku vedno vrne nazaj. In prav to je storil nocoj. Z lahkoto bi si lahko vzel prost večer, da bi se malo odpočil, a se je boril in nas spravil v položaj za zmago.«

Proti Blazersom je prevladoval v preigravanju pod obročem ter se izkazal s prostimi meti (15:18). "Napadal sem v raketi," je dejal Dončić, ki je z 49 trojnimi dvojčki na 10. mestu v zgodovini lige NBA. "Lahko ste videli, da na zadnjih dveh tekmah nisem bil dober v prostih metih in nisem bil učinkovit, ker nisem napadal."

»Luka opravlja fenomenalno delo, saj predstavlja težavo za nasprotnikovo obrambo. Kljub dvojnemu pokrivanju zna prebrati položaj s pravilno podajo,« je dejal Dončićev soigralec Spencer Dinwiddie.

»V glavi si narišem obrambo, napadaj pod obročem in izbijaj žogo, in oni naj se odpirajo, ter vedno meči, vedno jim govorim samo meči, če si odprt, moraš metati. To je to. Še naprej jim bom zaupal, s tem nimam težav,« je dejal Dončić, ki je vodilni strelec v ligi s 34,3 točke na tekmo in je na šestem mestu po asistencah (8,1).