Za Slovence, pri katerih sta v kadru le dva s septembrskega EP (Edo Murić in Žiga Samar), se z zmago na široko odpirajo vrata na SP, ki ga bodo gostile Indonezija, Japonska in Filipini.

Izbranci Aleksandra Sekulića so po devetih tekmah s šestimi zmagami na lestvici tretji (6-3). Pomembnejša pa je prednost pred Izraelom (3-6), ki ima tri kroge pred koncem tri zmage manj. Danes ob 18.05 bo Švedska (3-5) lovila priključek na tekmi proti Estoniji (2-6). Zmaga Estoncev bi Slovenijo še dodatno približala nastopu na SP.

V tej skupini so si Finci (7-1) že zagotovili nastop na SP, Nemci (7-1) pa se bodo tja uvrstili z drevišnjo zmago proti Fincem ali porazom Švedske.

Sekulić je v prvo peterko uvrstil Samarja, Murića, Miho Lapornika, Jordana Morgana in Blaža Mahkovica. Večji del prve četrtine pa so njegovi varovanci vodili. Izraelci so po zaslugi boljšega skoka v napadu prišli do drugih priložnosti, posledično ob koncu četrtine povedli in na prvi odmor odšli s prednostjo treh točk (18:15).

Miha Lapornik je na začetku druge četrtine zadel šele prvo trojko za Slovenijo, po nekaj raztrganih napadih na obeh straneh pa je nato 29-letni branilec še dvakrat zadel za tri, prednost pa je hitro narasla na deset točk (32:22). Sekulić je moral po delnem izidu Izraelcev s 7:0 zahtevati minuto odmora, ki je ustavila njihov nalet. Slovenija je na daljši odmor odšla s štirimi točkami naskoka (38:34).

V drugem polčasu je za tri dvakrat zapovrstjo zadel tudi Murić in prednost Slovenije povišal na sedem, po treh zaporednih zadetih prostih metih pa na deset točk (49:39).

Izraelcem se je v tretji četrtini met iz igre sprva povsem ustavil, in čeprav Slovenija ni blestela, je po petih zaporednih točkah Samarja prednost narasla na +15 (54:39). Domači so zaostanek zmanjšali šele, ko je nekaj minut počitka dobil Samar, Sekulićeva minuta odmora pa tokrat ni presekala Izraelcev, ki so do zaključka tretje četrtine na krilih glasnih domačih navijačev zmanjšali zaostanek na pet točk (56:51).

Na začetku zadnje četrtine je nato odgovornost prevzel 18-letni Urban Klavžar in prednost s trojko sedem minut pred koncem povišal na 63:56, nato pa z dobrim prodorom omogočil še trojko Murića za 66:59. Slovenci niso več dopustili domače vrnitve, z bolj čvrsto igro v obrambi so izsilili nekaj izgubljenih žog domačih, dobro zadevali proste mete, prednost pa tri minute pred koncem povišali na varnih 12 točk za pomembno zmago.

Najbolj razpoložena v Tel Avivu sta bila v gostujoči vrsti danes Edo Murić in Miha Lapornik s po 16 točkami, 13 jih je dodal Samar, 12 pa Jordan Morgan. Izraelci, pri katerih je mejo desetih točk presegel le Tomer Ginat (12), so izgubili kar osem žog več od slovenske zasedbe (24:16).

Slovenija bo naslednjo tekmo odigrala v ponedeljek v Kopru proti Nemčiji (18.00).

Aleksander Sekulić, selektor Slovenije je povedal, da: »To je bila za nas zelo pomembna tekma proti ekipi, ki je zelo neugodna in igra čvrsto ter trdo obrambo. Za nas je bil to v napadu velik izziv, še posebej, ker smo imeli zelo malo časa, da se pripravimo in uigramo. V prvi vrsti bi rad čestital igralcem za borbenost in požrtvovalnost. Vsak, ki je prišel na igrišče, je na njem pustil srce in pokazal, na kak način se bori za barve svoje države. To je prava pot, da se pokaže vsem, kako si izboriti mesto na svetovnem prvenstvu. Pred nami je še ena tekma v tem ciklu in dali bomo vse, da bomo uspešni še na tej.«