»Danes je za nas dan D. Tekma s Hrvaško nam pomeni vse, je kot finale olimpijskih iger. Fenomenalno je, da smo iz Celja prinesli dve točki, in zdaj je vse v naših rokah,« je v svojem motivacijsko-čustvenem besednem slogu pred obračunom z južnimi sosedami napovedal slovenski selektor Dragan Adžić. Črnogorec, ki je kot selektor svoje domovine na lastni koži že občutil igranje v finalu OI leta 2012 v Londonu (pred 9800 gledalci ga premagala Norveška s 26:23), istega leta pa je z reprezentanco postal evropski prvak v Srbiji in z Budućnostjo klubski prvak Evrope, se pred tekmo v Stožicah ni ubadal niti z negativno statistiko Slovenk proti Hrvaticam. Slednje so dobile zadnje štiri medsebojne dvoboje od skupno sedmih (v zmagah so do včeraj vodile s 5:2), tudi nedavna pripravljalna v Laškem s 27:24 in 23:22.

Le en gol v 18 minutah in pol

Na prvih treh slovenskih tekmah v Celju se je – po uradnih podatkih evropske zveze EHF – v Zlatorogu z zmogljivostjo 5191 gledalcev v povprečju zbralo po 3022 ljudi (Danska 2871, Švedska 3172, Srbija 3022), kar je več kot 58-odstotna zasedenost dvorane. Včerajšnji sosedski derbi na premieri v Stožicah (zmogljivost 12.480) si jih je ogledalo 4126, kar je sicer rekord v zgodovini tekem ženske reprezentance, a odstotkovno daleč za Zlatorogom (le 33). Selektor Adžić se je v šestnajsterici, ki je igrala na vseh treh tekmah v Celju, odločil za eno kadrovsko rošado (Emo Abino je zamenjala Erin Novak), njegov hrvaški stanovski kolega Nenad Šoštarić pa je po že tako oslabljeni zasedbi, s katero je prišel na EP, po eni tekmi prisilnega premora proti Švici spet lahko računal vsaj na rekonvalescentki Valentino Blažević (stegenska mišica) in Lano Burić (črevesna viroza).

Po sanjskem začetku Slovenk – 4:0 v šesti minuti – je bil selektor Šoštarić prisiljen vzeti minuto odmora, po kateri so Hrvatice sredi polčasa izenačile na 7:7, kmalu zatem pa po golu Valentine Blažević (ena od treh nekdanjih igralk Krima, poleg nje še Paula Posavec in Dora Krsnik) prvič povedle z 9:8. Prav Blaževićeva s petimi goli in vratarka Tea Pijević z osmimi obrambami sta bili nerešljiva uganka za gostiteljice, ki pa so na odmor vseeno odšle s plus ena (13:12). Drugi polčas se je začel po enakem scenariju kot prvi: pri zaostanku za štiri (13:17) je Šoštarić, ki je že tretjič selektor Hrvaške, spet poskušal z minuto odmora ustaviti ofenzivo Slovenk, a tokrat neuspešno. »Sramota, katastrofa,« je Nenad Šoštarić po tekmi komentiral dejstvo, da je njegova ekipa, v kateri je 11 igralk iz domače lige (sedem iz Podravke, štiri iz njegove Lokomotive) in devet legionark (kar šest iz Romunije), v 18 minutah in pol drugega polčasa dosegla le en (!) gol. Kraljice šoka, kot je uradni vzdevek hrvaške reprezentance, so v tem obdobju doživele velik šok, po katerem si niso več opomogle, v 30 minutah drugega dela pa so skupaj »spacale« le šest golov.

Pokazale večje srce kot Hrvatice

Vratarka Amra Pandžić je po odlični predstavi proti Srbiji z devetimi obrambami poskrbela za nadgradnjo proti Hrvaški in bila s 13 obrambami in kar 44-odstotno uspešnostjo zasluženo izbrana za igralko tekme. »Z razlogom smo nasmejane od enega ušesa do drugega. Pokazale smo neverjetno igro, borbenost, energijo, željo, motiv ... Noro. Drži, da imajo Hrvatice veliko srce, a me smo želele pokazati in dokazati, da imamo me še večje. In to nam je uspelo. Tekmi, ki smo ju dobili proti Danski z 28:26 in Srbiji s 27:24, sta bili precej na tesno, zato smo igralke sklenile, da je proti Hrvaški čas za uspeh z višjo razliko, kar se je tudi zgodilo,« je po svoji 85. tekmi v reprezentančnem dresu pojasnila 33-letna Amra Pandžić. Vratarko romunske ekipe Minaur Baia Mare in soigralke v petek čakajo aktualne evropske in svetovne prvakinje Norvežanke: »Proti njim nimamo ničesar izgubiti, lahko pa marsikaj dobimo. So evropska in svetovna špica, tako posamično kot ekipno, zato bo zelo težko. Če nič drugega, se bodo morale zelo krepko potruditi za zmago.«

Krožna napadalka Nataša Ljepoja je bila s petimi goli brez zgrešenega strela za Ano Gros (7) druga najučinkovitejša pri zmagovalkah. »Presrečne smo, pokazale smo Hrvaticam, kdo je gospodar v Stožicah. Začele smo dobro, a v drugem delu prvega polčasa malce padle. Med polčasoma smo se v garderobi dogovorile, da se bomo pokazale v najboljši luči in da bomo na igrišču pustile vse – srce, dušo, roke, noge, glavo ... Balkanski derbiji so pač nekaj posebnega in nobenega ne želimo izgubiti,« je po slavju na igrišču in v garderobi dejala Nataša Ljepoja, ki jo je za rokomet pri sedmih letih navdušil bratranec Dragan Gajić. S soigralkami bo naslednjo tekmo odigrala šele v ponedeljek proti Norveški: »Zadnji dve tekmi proti Srbiji in Hrvaški sta bili zelo izčrpavajoči, tako telesno kot duševno. Tridnevni premor nam bo prišel zelo prav, tudi za regeneracijo in počitek. Snemalna afera? Ne, ni nas vrgla iz tira. Me smo tukaj zato, da igramo rokomet, in nas ne zanima nič drugega.«

Skupina I (Ljubljana), 1. krog: Slovenija – Hrvaška 26:18 (13:12), Danska – Madžarska 29:27 (14:12), vrstni red: Norveška (-1), Danska in Slovenija po 4, Švedska (-1) in Hrvaška po 2, Madžarska 0.