Še štirje dnevi ločijo najboljše alpske smučarke in smučarje na svetu od začetka sezone svetovnega pokala 2022/23. To bo že četrta sezona v nizu, ki jo bo kronal koronavirus, zato se morajo vsi tekmovalci in tekmovalke zavedati, da bodo zaradi morebitne okužbe izpustili kakšno tekmo. Najslabše jo bodo odnesli tisti, ki ne bodo smeli nastopiti februarja na vrhuncu sezone, svetovnem prvenstvu v Meribelu in Courchevelu. Slovenska alpska smučarska reprezentanca v tehničnih disciplinah, ki je pred novinarje stopila včeraj v prostorih Smučarske zveze Slovenije v Ljubljani, je v zadnjih tednih doživela veliko neprijetnih stvari. Najprej se je na treningu v Saas Feeju poškodovala Tina Robnik, konec minulega tedna pa v Val Senalesu še Andreja Slokar, ki je v nedeljo v Innsbrucku že prestala operacijo levega kolena, ko ji je dr. Christian Fink rekonstruiral prednjo križno vez. Omenimo še hudo poškodbo Boštjana Klineta s spomladanskega treninga smuka, operacije desne goleni in številnih hospitalizacij, po katerih lahko počasi vsaj stopi na nogo.

Spodbudno v zadnjih tednih

Poškodba Andreje Slokar je še toliko bolj boleča zato, ker se je Ajdovka v zadnjih dveh sezonah razvila v najuspešnejšo slovensko alpsko smučarko, ki ima potencial osvajati kolajne na največjih tekmovanjih. Na olimpijskih igrah v Pekingu je na petem mestu v slalomu za malenkost zgrešila kolajno, odlično pripravljenost pa je potrdila na finalu svetovnega pokala v Courchevelu, kjer je na progi, na kateri bo v tej sezoni potekalo svetovno prvenstvo, v slalomu prepričljivo ugnala svetovno elito. V tej sezoni je bila pripravljena narediti še korak naprej, v ekipi se je okrepila z nekdanjo vrhunsko alpsko smučarko Špelo Pretnar, a je končala sezono še pred njenim začetkom. Pri Smučarski zvezi Slovenije so nam dejali, da bodo lahko dali prve diagnoze rehabilitacije po dveh tednih, ko bo imela Andreja Slokar prvi pregled.

Po vseh poškodbah bodo slovensko reprezentanco to soboto in nedeljo v Söldnu zastopali Ana Bucik, Neja Dvornik, Žan Kranjec in Štefan Hadalin, ki se po lanskih osebnih težavah znova vrača v ekipo. »V Argentini sem pogrešal nekaj dni treninga v pravih zimskih razmerah, potem ko smo sicer vadili v vseh mogočih pogojih. Smo imeli pa več sreče v zadnjih tednih, saj smo imeli v Saas Feeju odlične pogoje. Tri dni smo bili tudi v dvorani v Belgiji, predvsem pa je bil dober trening v Val Senalesu, kjer so bile razmere precej zimske, zavoji pa podobni Söldnu,« pravi glavni trener slovenske reprezentance Klemen Bergant. Pred prvo tekmo dodaja: »Tako Žan Kranjec kot Štefan Hadalin sta izkušena smučarja, ki vesta, zakaj sta tam, kjer sta. Žan bo na uvodni tekmi član najboljše veleslalomske sedmerice, Štefan pa bo lahko vesel, če se bo z visoko startno številko uvrstil na drugo progo. Največ smo se pripravljali skupaj z Alexisom Pinturaultom, v zadnjih dneh z italijansko reprezentanco, en dan pa tudi s Francozi.«

Kranjec z novim serviserjem

»V primerjavi z lansko sezono smo letos naredili celo več kakovostnih treningov. Prva tekma sezone ne bo lahka. Zavedam se, da sem v preteklosti v Söldnu že dosegal vrhunske rezultate in prizadevali si bom, da jih bom tudi letos. Če bom pokazal najboljše smučanje, bom tega tudi sposoben. Čutim pritisk, da se vse bolj bliža prva tekma sezone,« priznava Žan Kranjec, ki bo v novo sezono vstopil z novim serviserjem Matjažem Nagličem. »Veseli me, da me po dolgem času spet čaka prava tekma. Na treningih mi je šlo po načrtih, dvignil sem tudi raven fizične priprave,« odgovarja Štefan Hadalin.

Ker se je boril za prostor na ledenikih, včeraj na tiskovni konferenci ni bilo glavnega ženskega trenerja Sergeja Poljšaka, ki je med našim pogovorom s Klemnom Bergantom klical reprezentančnega kolega ter mu sporočil dobre informacije. Ženski del reprezentance sta zastopali obe alpski smučarki, ki bosta tekmovali v Söldnu. »V zadnjih dveh sezonah mi v Söldnu ni šlo tako, kot bi si želela, zato si letos obetam uvrstitve na drugo progo. Znana sem kot smučarka, ki potrebuje malce več časa, da se privadi na strmino, zato je bil Sölden zame vsako leto malenkostno prezgodaj. Upam, da bo letos drugače,« si želi Ana Bucik, ki bo po poškodbi Andreje Slokar nosila velik del bremena uspešnosti slovenske reprezentance. »Pritiska se ne bojim, saj je navsezadnje vse skupaj odvisno zgolj od mene,« odgovarja 29-letna Primorka. Neja Dvornik je dejala, da bi si sicer želela številnejše slovenske reprezentance, ki so jo dodobra zdesetkale poškodbe. Korošica pravi, da jo čaka težka tekma, a se izziva veseli.