Z uvrstitvijo na zaključni turnir so slovenski odbojkarji dosegli enega od ciljev, ki so si jih zastavili pred začetkom svetovnega prvenstva. Drugi je bil, čeprav o njem niso govorili na glas, da bi se iz Katovic, kjer so bili lani na evropskem prvenstvu drugi, vrnili s kolajno, a je ta ostal neuresničen. Vendar končno četrto mesto slovenskih odbojkarjev na svetovnem prvenstvu še zdaleč ni neuspeh. Nasprotno. Pred njimi so tri reprezentance, z daljšo in bogatejšo zgodovino, veliko večjimi proračuni in večjim naborom igralcev. In ne pozabimo, to je bilo zanje šele drugo svetovno prvenstvo v zgodovini.

Nikoli sicer ne bomo vedeli, kako bi se slovenska zgodba končala, če bi bil zaključni turnir v ljubljanskih Stožicah. Z dodatno energijo, ki so jim jo na vseh tekmah vlivali navijači, bi morda prišlo do potrebnega preloma že v polfinalu proti Italiji in nato na tekmi za tretje mesto z Brazilijo. Vendar ob tem ne smemo pozabiti, da so do dveh od treh srebrnih kolajn na evropskih prvenstvih prišli leta 2015 v Bolgariji, lani pa na Češkem in Poljskem.

Italijani izkoristili vsako napako

Pred manj kot letom dni so v isti dvorani na evropskem prvenstvu Italijani šele v petem nizu strli odpor slovenskih odbojkarjev. Tokratni polfinalni obračun ni bil tako napet, do izraza je prišla mladostna energija italijanskih odbojkarjev in, to je treba priznati, večja kakovost, ki je bila opazna v vseh treh nizih. Čeprav borbenosti slovenskim odbojkarjem ne moremo očitati, to ni bilo dovolj, da bi ogrozili italijansko zmago s 3:0.

V vseh treh nizih so Italijani pobegnili že na začetku, Slovenci so jih lovili, vendar nikoli ulovili. Tudi zato, ker so bili premalo učinkoviti na svoj servis in v napadu, prav tako so v trenutkih, ko bi morda lahko ogrozili italijansko vodstvo, naredili preveč lastnih napak. Zanimivo je, da statistični podatki niti niso zelo na strani italijanske ekipe, ki je imela osem blokov, slovenska celo enega več, obe moštvi sta dosegli po dva asa, zato pa je bil italijanski napad nekaj čez 50-odstoten, slovenski manj kot 40-odstoten. Prav tako je bila Italija boljša na sprejemu.

Brazilci še četrtič boljši

V prvem sobotnem polfinalnem obračunu so aktualni dvakratni zaporedni svetovni prvaki, Poljaki, premagali Brazilce, ki so pred tem slavili trikrat zaporedoma. Odločal je peti niz, vprašanje pa je, kako bi se tekma končala, če se pri Brazilcih ne bi poškodoval njihov sprejemalec Lucarelli, ki je bil njihov najbolj učinkovit igralec tekme. Vendar se njegova odsotnost na tekmi za tretje mesto proti Sloveniji ni poznala. V napadu sta ga odlično nadomestila Leal in predvsem korektor Wallace, ki se je že poslovil od brazilske reprezentance, a so ga tik pred začetkom svetovnega prvenstva pregovorili, da pomaga ekipi. Svoje sta dodala še organizator igre Bruno in na servisu izkušeni bloker Lucas. Na koncu so bili Brazilci, ki so zmagali s 3:1, nekaj manj kot 50-odstotni v napadu, slovenski odbojkarji le 35-odstotni, zbrali so 13 blokov, slovenski štiri, imeli osem asov, slovenski pet.

Toda za razliko od sobotne tekme so slovenski odbojkarji dobro vstopili v dvoboj z Brazilci. V uvodnem nizu so povedli s 15:11, vendar so do konca niza osvojili le še tri točke. Zanje so bili usodni servisi Lucasa in Bruna, Brazilci pa so se prebudili tudi v bloku. Tudi drugi niz so nekdanji trikratni olimpijski prvaki po izenačenju na deseti točki zanesljivo dobili, v tretjem pa so vodili že s 14:7 in 15:9 ter bili na pragu zmage. A po seriji odličnih servisov Tončka Šterna je prišlo do preobrata in zmage slovenskih odbojkarjev v tretjem nizu.

V četrtem nizu so Cretujevi izbranci še vodili s 4:0, vendar njihovo veselje ni trajalo dolgo. Po polminutnem odmoru so Brazilci izid izenačili že na četrti točki. Do enajste točke sta bili ekipi skupaj, na servis brazilskega korektorja, Wallacea, pa so nekdanji trikratni olimpijski prvaki prišli do petih točk prednosti, ki jih niso več izpustili iz rok. Brazilci so tako na velikih tekmovanjih še četrtič premagali Slovence; prvič so jih pred štirimi leti v drugem delu SP v Italiji, lani in letos pa v ligi narodov.

»Zagotovo smo v tem trenutku razočarani, saj smo si želeli več, toda če bi nam nekdo pred začetkom poletja, ko smo začeli priprave, ponudil četrto mesto, bi ga z veseljem sprejeli. Škoda, ker nismo izkoristili svoje priložnosti v četrtem nizu, ko so svoje prispevale še nekatere sodniške odločitve, po katerih se nismo več zbrali. Vprašanje je tudi, kako bi se tekma končala, če ne bi bilo Wallacea, ki je tekmo odigral odlično in prav on je bil tisti, ki je naredil razliko,« je po porazu na tekmi za tretje mesto povedal kapetan slovenske reprezentance Tine Urnaut.