Madžarska OTP je dobila dovoljenje v okviru skupnega evropskega nadzora bank pri ECB za prevzem Nove KBM. OTP Bank je pogodbo o nakupu stoodstotnega deleža Nove KBM podpisala konec maja lani. Sprva so sedanji lastniki in kupec konec postopka pričakovali do konca junija letos, a se je odločanje regulatorjev zavleklo, rok pa so vmes prestavili na konec tretjega četrtletja. Nova KBM, ki je trenutno v 80-odstotni lasti ameriškega sklada Apollo in 20-odstotni lasti Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD), bo tako predvidoma kmalu vendarle dobila novega lastnika.

Nekateri mediji so v zadnjem času omenjali informacije, da bi posel lahko propadel zaradi pomislekov Evropske centralne banke – OTP je med drugim precej izpostavljena do Rusije in Ukrajine, zaradi česar so se letos tudi močno poslabšali njeni poslovni izidi – in AVK; skupaj s SKB, ki jo ima OTP že v lasti, bo namreč nastala bančna skupina, ki bo po tržnem deležu skoraj enakovredna NLB, tako da bosta ti dve skupini še močneje prevladovali na trgu.

Po neuradnih informacijah tudi odločitev varuha konkurence glede največjega bančnega prevzema v državi po sanaciji bank pričakujejo v prihodnjih dneh, tako da bi bilo potem za zaključek transakcije potrebno le še nakazilo kupnine. Uradno njene višine še niso sporočili, neuradno se je lani spomladi ob podpisu pogodbe omenjalo približno milijardo evrov.

Sklad Apollo je Novo KBM skupaj z EBRD kupil sredi leta 2016 za 250 milijonov evrov. Apollo oziroma v njegovem imenu Nova KBM pa je sredi leta 2019 za 444 milijonov evrov kupila še Abanko. Zanjo se je takrat potegovala tudi madžarska OTP.