Le 18 ur po težko prigarani zmagi proti Nemčiji je slovensko košarkarsko reprezentanco na evropskem prvenstvu na njeni zadnji tekmi skupine B čakala ponovitev polfinala olimpijskih iger. Francija je že sama po sebi predstavljala gromozanski izziv, brez poškodovanega Mika Tobeyja pa je bila naloga še toliko težja. A evropski prvaki so pokazali herojsko predstavo, Luka Dončić pa zgodovinsko, saj je s kar 47 doseženimi točkami prišel do drugega najboljšega strelskega izkupička v zgodovini prvenstev stare celine, ki ga je pred tem s 46 proti Švedski leta 1983 v rokah držal Grk Nikos Galis. Slovenija je v skupini B tako osvojila prvo mesto, kar ji na papirju prinaša precej lažje nasprotnike v nadaljevanju. V soboto se bo v osmini finala v Berlinu pomerila proti Belgiji.

Dončić z dvema šivoma do 47 točk

Eno glavnih vprašanj pred tekmo je bilo, ali bo selektor Aleksander Sekulić lahko računal na Mika Tobeyja, ki je proti Nemčiji ob uvodnem skoku za žogo pristal na nogi sodnika in odšepal v slačilnico, a se nato vrnil in odigral pomembno vlogo pri veliki zmagi. A pri poškodbah z gležnjem je tako, da dokler je ogret, igralec lahko igra, ko pa se ohladi, zateče in bolečina postane večja. Prav tako je bilo pri Tobeyju, ki je moral tokrat soigralce spremljati s klopi za rezervne igralce. »Gre le za zvin gležnja, a so bile bolečine in oteklina prehude, da bi tokrat igral. Naredili bomo vse, da bo nared za sobotno tekmo. Verjamem, da bomo uspešni,« je pojasnil reprezentančni zdravnik Marko Macura. Slovenska reprezentanca je ob njegovi odsotnosti delovala izgubljena, saj je prvi koš iz igre dosegla šele po slabih šestih minutah, za nameček je bil pri nasprotniku razigran Evan Fournier. Edina dobra novica je bila, da je z dvema osebnima napakama hitro na klop odšel Rudy Gobert, Tobeyja pa je z levjo borbo odlično nadomeščal Edo Murić, a so mu sodniki še pred koncem prve četrtine dosodili tri osebne napake.

Ko je kazalo, da utegne biti to dolgo popoldne za slovensko reprezentanco, se je začel prebujati Luka Dončić, z vsakim njegovim košem pa tudi soigralci. Obramba je bila vse bolj trdna, številka 77 pa vse bolj ogreta. Z zaporednima trojkama je zvezdnik Dallasa v ligi NBA poskrbel za prvo vodstvo Slovenije ob koncu prve četrtine, nato pa je bila do odmora praktično ves čas v prednosti. Glavni razlog pa še naprej Dončić, ki je Francozom v prvih 20 minutah nasul kar 27 točk in se nekajkrat poigral z njihovo obrambo. To je nasprotnika očitno ujezilo do te mere, da ga je Vincent Poirier pri enem od skokov po videnem namerno z vso silo udaril s komolcem po glavi in mu jo pri tem »odprl«. Z okrvavljeno brisačo na glavi je moral Dončić v slačilnico, kjer so mu rano zašili z dvema šivoma, Poirier pa po ogledu posnetka sodnikov ni bil izključen, temveč je prejel »zgolj« nešportno osebno napako.

Ob ogrevanju pred drugim polčasom je Dončić na navdušenje celotne dvorane pritekel na parket, nato pa nadaljeval tam, kjer je končal. Toda sledil je nov udarec, tokrat po roki, za kar je potreboval povoj na levih prstih. Francija je v vmesnem obdobju znova ujela Slovenijo, vse bolj pa je pod obročema začel dominirati Rudy Gobert. Po trojki Elieja Okoboja sta moštvi v zadnjo četrtino vstopili poravnani, košarkarji v modrih dresih pa so nato prestavili v višjo prestavo in z delnim izidom 13:3 prvič povedli z dvomestno prednostjo. A Francozi se niso predali. Vrnili so z delnim izidom 9:0 in znova prišli blizu. Ob izenačenju na 82 je Goran Dragić minuto in 20 sekund pred koncem ukradel žogo Okoboju in polagal na drugi strani, Slovenija pa je z junaško predstavo tekmo pripeljala do uspešnega konca.

Ko si pomagajo, so nezaustavljivi

»Za nami je izredno zahtevna tekma. Prerivanje z Gobertom mi je vzelo ogromno moči. A na drugi strani sem zato ostajal sam na metih za tri točke, ki jih je treba zadeti, kljub temu, da so roke težke. Na koncu smo si otežili situacijo, saj smo imeli že deset točk naskoka. Čustveno smo izpraznjeni, a imamo zdaj nekoliko več premora do osmine finala,« je povedal Edo Murić, ki pravi, da vsi igralci s ponosom igrajo v državnem dresu. »Radi igramo za Slovenijo in naredili bomo vse, da se zanjo in vse ljudi uvrstimo čim višje.«

Naporne boje Murića, pa tudi Vlatka Čančarja, s francoskimi »hrusti« ceni tudi kapetan Goran Dragić. »Borita se z največjimi igralci, tudi takšnimi, ki imajo po 30 kilogramov več. Tudi v napadu dajeta svoj doprinos in zadevata pomembne trojke.« Dragić je to pot igral skoraj vseh 40 minut, saj je dobil le 21 sekund odmora. »Kdor je dejal, da je to skupina smrti, je imel prav. Vsaka tekma je bila težka. Če pogledamo nazaj, vidimo, da bi tudi ob zmagi nad BiH nato morali premagati Francijo za prvo mesto. Na koncu je bil tisti hladen tuš celo nekaj pozitivnega. Takrat smo se zbrali kot ekipa. Nato smo odigrali dve težki tekmi. Res sem zadovoljen z našo ekipo.« Kakšen je recept za izločilne boje? »Že s tribun in ob televizijskih prenosih se vidi, da imamo težave, ko v tekmo ne prinesemo borbenosti. Ko pa ima vsak svojo energijo in pomaga ostalim, potem smo nezaustavljivi. Delamo napake, a se znamo pobrati. To nas krasi in s tem bomo nadaljevali,« odgovarja košarkar Chicago Bulls, ki pravi, da je miren in ponosen, ko Luka Dončić igra tako kot proti Nemčiji in Franciji. »Neverjetna predstava, a to ne bo dovolj. Tudi ostali se moramo priključiti. Seveda, ko mu bo igra v napadu stekla, mu bomo namenjali žoge. Opravili smo veliko grdega posla. Tek, boj s temi orjaki ... To nam je prineslo zmago.«