Slovenska košarkarska reprezentanca je znova med živimi. Potem ko je kazalo, da bi jih lahko poraz proti BiH spravil s tira, so odgovorili na najboljši možen način – z zmago proti gostiteljici Nemčiji, ki so ji zadali prvi poraz na evropskem prvenstvu. S tem so potrdili uvrstitev v izločilne boje, danes ob 17.15 pa se bodo v zadnjem tekmovalnem dnevu v skupini B proti Franciji borili za prvo mesto.

Potem ko naj bi igralci dan po tekmi proti BiH, ko je padlo nekaj močnejših besed, pomirili strasti, je bilo jasno, da bo to potrdil šele začetek tekme proti Nemčiji. Ta sicer ni bil po slovenskem okusu, saj je Mike Tobey ob uvodnem skoku za žogo pristal na nogi delilca pravice, ki se ni pravočasno umaknil. V dvorani Lanxess arena je nastala tišina, naturalizirani Američan pa je v bolečinah odšepal z igrišča. Največja novost v moštvu trenerja Aleksandra Sekulića je bila, da je v prvi peterki prvič na prvenstvu zaigral Goran Dragić. Po nekoliko živčnih prvih minutah na obeh straneh se je v igro vrnil Tobey, ki so ga slovenski navijači glasno pozdravili. Najpomembnejši podatek je bil, da so se slovenski igralci v obrambi borili kot levi, Nemcem pa ne dovoljevali, da so po zgrešenih metih prihajali do skokov. Obenem so izjemno zaustavili najnevarnejšega igralca nasprotnega moštva Franza Wagnerja, ki v prvih 20 minutah ni dosegel niti točke. Sloveniji so nekoliko na pomoč priskočili tudi nemški košarkarji, ki so bili nerazpoloženi pri metih in pogosto grešili tudi, ko so bili odprti. Košarkarji v modrih dresih so tako v drugi četrtini ves čas držali prednost okoli desetih točk, za kar je imel veliko zaslug Luka Dončić, ki je do glavnega odmora zbral 17 točk in sedem skokov.

Razmerja na parketu so se začela spreminjati na začetku drugega polčasa. Dennis Schröder je nemudoma zadel trojko, ki je dvignila navijače, na drugi strani pa so bili Slovenci manj razpoloženi. Vse bolj sta vajeti v roke začela prevzemati Dončić in Goran Dragić, a zavoljo individualnih akcij, pri katerih so ostali trije igralci na parketu bolj kot ne stali na mestu in opazovali dogajanje. Udarni slovenski dvojec je tako dosegel 15 od 17 točk v tretji četrtini, ob njima je koš dodal še Jaka Blažič. V najtežjih trenutkih so svojim ljubiteljem na pomoč priskočili slovenski navijači, ki so bili v manjšimi, a se jih je ves čas slišalo, v ključnih pa je napadalno breme na svoja ramena znova prevzel Dončić, za katerega v nemškem taboru niso našli rešitve. Skupaj s soigralci je tudi z nekaj sreče, saj je nasprotniki zgrešil ogromno odprtih metov za tri, na koncu utišal Köln. »Kadar je pristop pravi, je lažje zmagati. Dihali smo eden za drugega in dali vse atome moči. Samo tako lahko posežemo po najvišjih mestih. O tem smo govorili tudi na sestanku po porazu z BiH,« je povedal kapetan Goran Dragić.